25.5.15

Haareminaisten kaunistussalaisuuksia.

Uusi Suometar 89, 21.4.1910

Eräs saksalainen nainen, joka on päässyt erääseen arabialaiseen haaremiin kertoo kotimaansa lehdissä haareminaisten monista kaunistussalaisuuksista, jotta huwittanewat meidänkin naisiamme.

Haareminaisen ensimäinen tehtäwä aamuisin on ottaa kylpy. Kylpyhuone on pyhä suoja, jonne ei ketään uskotonta päästetä. Koraani määrää, että kylpeminen on aina tapahtuwa juoksewassa wedessä, ei koskaan altaissa tai ammeissa. Keskellä hywin lämmitettyä kylpyhuonetta on suihkulähde ja kylpijättäret makaawat tyynyillä huoneen seinillä. Silloin tällöin heittäwät orjattaret kylmää wettä heidän päälleen. Kylwyn jälkeen kuiwataan ruumis lämpimillä pyyheliinoilla, hierotaan woiteilla ja hierotaan. Haareminaisella on huoneessaan aina suuri joukko pulloja, jotka sisätäwät mitä erilaatuisimpia nesteitä, öljyä, hajuwesiä, ambraa ja muita kallisanvoisia toilettitarpeita.

Sen jälkeen maalataan silmäripset, kulmakarwat ja silmäkansien sisäpuoli mineraalisella wäriaineella. Tämä, "el kill", surwotaan hienoksi ja hierotaan tarpeellisiin paikkoihin hopeapuikolla. Sanotaan, että "el kill" on tawattoman tehokasta silmätauteja wastaan. VWähemmän waaraton on seuraawa kaunistuskeino: erään afrikalaisen kaswin juurta, kolme mustaa pippuria ja oliiwinsydän surwataan hienoksi, tähän kaadetaan öljyä, sekotus pannaan tulelle ja hämmennetään kunnes se on muodostunut paisuksi puurosi, joka jäähdytetään pimeässä paikassa. Kolmena iltana perättäin siivellään silmäripsiin tätä puuroa, joka liimaa silmät umpeen koko yöksi. Sanotaan tämän keinon tekewän silmäterän tummemmaksi ja koko silmän suuremmaksi ja säteilewämmäksi.

Runsaasta loistawasta tukastaan saa haareminainen kiittää erästä maalajia, jota tuodaan eräistä Maraton wuorirotkoista. Nimellä "el rassul" myydään sitä toreilla kowissa kappaleissa. Näitä pannaan kangaspussissa lämpöiseen weteen, jolloin ne hajoawat puuroiseksi massaksi. Tätä hierotaan tukan juureen. Perästäpäin pestään ja huuhdotaan tukka miedonnetulla hajuwedellä. Hampaita warten käyttäwät arabialaiset itse ja heidän naisensa "soakia" s. t. s. salsanpähkinäpuun kuorta, joka puhdistetaan, leikataan pieniin paloihin ja näitä paloja sitte pureksitaan. Se maistuu kyllä ilkeälle, mutta suojelee ja puhdistaa hampaat ja tekee ne kiiltäwän walkoisiksi. Kynnet wärjätään keltaisen punertawiksi hennakeitteellä (Lawsonia).

Eräs tärkeimpiä koristussalaisuuksia on likaisenkeltainen jauhe, jota säilytetään kallisarvoisissa hopeakoteloissa. Pohjois-Afrikassa kaswaa pensas, jota arabialaiset kutsuwat nimellä "Tansferchud". Sen puumaiset juuret jauhetaan hienoksija sitten se saa olla päiwän wahwassa auringonpaisteessa. Tämä jauhe leiwotaan leipään, tai nautitaan weteen sekoitettuna ja se juuri antaa Arabian naisille tuon ylwään täyteläisyyden, jota pidetään wälttämättömänä kauneudenmerkkinä.

Jos haareminainen on päiwettynyt tai saanut kaswoihinsa n. s. "teerenpilkkuja", ottaa hän kourallisen herneitä ja papuja, surwoo ne pieniksi, sekoittaa niihin kannamunan ja hienoksi surwotun munankuoren, sekoittaa kaikki hywin porsliinihuuhmareessa ja antaa seoksen olla auringonpaisteessa, kunnes se on hienoa ja kuiwaa kuin jauho. Tätä sekotetaan nyt munanwalkoiseen ja puolikuppiseen wettä. Seosta woidellaan illalla kaswoille ja pestään aamulla lämpimällä wedellä pois. Tällä keinolla sanotaan olewan aiwan ihmeellisen waikutuksen ihoon.

Ei kommentteja :