6.2.13

Töölön lahden... (pakina / mielipidekirjoitus)

Tuulispää 34, 21.8.1908

Töölön lahden tuotteita voisi myöskin käyttää - väriaineena, eikä ainoastaan kaasun valmistamista varten. Siitä saadaan oivallista viheriäistä väriä, jolla on silmään leppoisa vaikutus. Tällä voisi ensiksikin .sivellä kaupunginisien istuntosalin seinät, katon ja lattian, se tekisi isiin rauhoittavan tunnelman ja uuvuttaisi heidät vielä syvempään uneen kaupungin asukkaiden hyvinvointia valvoessaan. Myöskin voisi sillä sivellä kaupunginisien kesähuvilat, ettei isien tarvitseisi vaivata itseänsä Pitkällesillalle ihailemaan sitä samean viheriäistä lahden pintaa, johon he niin ihastuneet ovat, etteivät suurin surmin soisi
siihen kirkkautta syntyvän.

Lopuksi voisi sitä viedä ulkomaille merkillä: Made in Finland = Suomalaista luonnon väriä. Tästä voisi syntyä suuri vientiliike ja tavaton tulolähde kaupungille. Silloin ei meidän helsinkiläisten enää tarvitseisi maksaa suuria kunnallisverojakaan, vaan riittäisi meiltä jonkun verran säästöpankkiinkin, vanhainpäiväinvaralle ja nykjnnen vaikea rahapulakin olisi kuin pois puhallettu paha uni.

Kyllä ne kaupungin isät ovat sittenkin oikeassa, kun eivät laitata sitä kanavaa Töölönlahden veden puhtaana pysyttämiseksi, vaikka emme me tomppelit ja heikkouskoiset sitä hoksaa.

Ei kommentteja :