1.4.08

Mikä on Kauneus?

Aura 22, 28.1.1890

(U. S:n mukaan.)

Kuinka erilaiset kauneuden käsitteet eri kansoissa ovat näkyy seuraawista esimerkeistä:

Kukoistawa kaswoen wäri on meidän mielestä kadehdittawa, mutta naiset Grönlannissa maalaavat kaswonsa sinisiksi ja keltaisiksi, ja kirjailewat usein ruumistansa siten, että nahan alitse wetäwät noettua lankaa. Wenakot pitäisiwät itsiään rumina, jolleiwät saisi maalata poskiansa walkoisiksi ja hindulaiset sekoittawat safrania, raswaa y. m. woidellaksensa sillä ihonsa. Hottentottilaiset maalaavat koko ruumiinsa täyteen mustia ja walkoisia täpliä, niin että näyttäwät shakkilaudan kaltaisilta.

Europassa: ihaillaan walkoisia hampaita, Japanissa pidetään keltaisia hampaita kauniina, intiani-naisten hampaat pitää olla punaiset ja Gusaret'n naisten mustat.

Arabian naiset maalaavat huulensa sinisiksi, silmäkulmat mustiksi sekä sormet ja warpaat punaisiksi. Persian naiset pitäwät mustaa rengasta silmäin ympärillä sekä kaikenlaisia wiiruja kaswoissa hywin kauniina. Naiset ja miehet Tyynen ja Intian meren saarilla maalaavat kuwia kaswoihinsa, huuliinsa ja kaikkiin osiin ruumistansa. Uuden Hollannin asukkaat tekewät arpia raapimalla ruumistaan raakun kuorilla. Pieniltä lapsilta he tawallisesti katkaisewat pikkusormen wasemmasta kädestä.

Persialaiset pitämät "kotkan nenää" kauniina, Haitissa on litteä nenä kauniin ja äidit siellä musertamat sen wuoksi wastasyntyneitten lastensa nenäluun. Wenäjällä sanotaan ihailtawan pystynenää. Metsäläisheimot Oregon-wirran tienoilla Amerikassa puristawat tyttölasten pääkallon litteäksi. Germanilaiset pitäwät korkeata otsaa neron merkkinä; kreikkalaiset pitäwät matalata otsaa wälttämättöminä kauneuden ehtona.

Siwistyneessä Europassa ylistellään eri mielipiteitten mukaan keltaista, ruskeata tai mustaa tukkaa; Marianisaarilla pidetään walkoista tukkaa kauniimpana. Nykyajan persialaiset pitäwät punaista tukkaa ilettäwänä; mutta turkkilaiset melkein jumaloiwat.

Kiinassa pidetään pieniä silmiä erittäin kauniina ja työt wenuttelemat lakkaamatta silmäluomiansa sanoaksensa niitä pitkiksi ja ohueiksi. Kowasti kiristämällä nuorien tyttöjen jalkoja estetään niitä kasmawasta. Neljä pientä warwasta taiwutetaan jalan alle ja saawat kaswaa kiinni jalkapohjaan. Sormien kynnet annetaa kaswaa niin pitkiksi, että niitä on suojeltawa bambu-tupilla.

Ei kommentteja :