4.4.08

(Mainos) Pakettiwäriä


Keski-Suomi 21, 24.5.1884

Nyt tullut ja kansalliskirjakaupassa helpolla myydään
Pakettiwäriä
kotona wärjäämistä warten.


Allekirjoittaneella on tästä alkaen ainainen lajiteltu warasto näitä hywäksi tunnetuita wärejä, joilla kotona woidaan wärjätä lankoja ja kankaita. Jokainen paketti on warustettu Suomen kielisellä selityksellä, miten wärjääminen on tehtäwä.
Näytteitä wärjäyksestä on nähtäwänä. Uudestaan myyjät saawat hinnan alennuksen. Tästä huomautetaan Herroja maakauppioita.

Huom.! Nämä pakettiwärit on uusi ainoastaan muutaman wuoden wanha keksintö, eikä siis sen wuoksi ole niin laajalle lewinnyt, kun hywä asia waatisi. Mutta kun kerran tulewat tunnetuiksi, niin jokainen säästäwäinen ja toimeliainen talon emäntä niitä aina tarwitsee, etenkin kewäisin, jolloin lankoja painetaan ja kankaita kudotaan. Niillä wärjääminen ei waadi suurta taitoa eikä rahawarojakaan, sillä jokaisen paketin päällä on selitys. Tässä selityksessä esimerkki:

"Karmosiini-punaiseksi.
Wäriaine keitetään kahdessa kannussa wettä kunnes se on tarkoin liuwonnut, lisätään sitte kannu kylmää wettä, pannaan wärjättäwä (willaa, puoliwillaista eli silkkiä), joka pitää oleman puhtaaksi pesty, wirutettu ja kostea, sekaan ja wedellään ½ tuntia edestakaisi wäriliuwoituksessa, joka samalla wähitellen kuumennetaan kiehumisen asti. Nyt nostetaan keitto tulelta, annetaan jähtyä, wirutetaan ja kuiwataan. Jos silkkiä wärjätään, sekoitetaan wirutusweteen hiukan etikkaa. Pumpuli ja pellawa liotetaan tawallisessa paittowedessä ja wärjätään sitte samoin kun willa."

Selitys on näin yksinkertainen ja siis helposti käsitettäwä. Hinnan puolesta näillä wäriaineilla wärjääminen tulee niin helpoksi että kolmeneljännes naulaa, jopa naulakin saadaan märjättyä 15 pennillä, kun wäriaine ostetaan Kansalliskirjakaupasta.
L(?).F(?). Helminen

Ei kommentteja :