3.4.20

Kysymyksiä ja vastauksia. 1536. Laudoitus. 1541. Kalustaminen. 1542. Koulurakennuksen väri. 1544. Huoneiden maalaaminen.

Kotiliesi 16, 15.8.1928


1536. Laudoitus.
— Uudessa vuokrahuoneistossa on 75 cm korkuinen "paneelilaudoitus" huoneessa, jota aion käyttää ruokailu- ja oleskeluhuoneena. Laudoitus ja lattia on vaalean siniharmaa, tapetti ruskea. Laudoituksen väri ei näytä kauniilta ruskean tapetin jatkona. Voisiko maalata sen ruskeaksi, vaikka lattian väri on siniharmaa? Minkä väriseksi voisi ruokasalin kaluston maalata; sopiiko valkoinen? Kalusto on vanhanaikaista talonpoikaiskalustoa. Matot ruskeita karvalankamattoja. Raanut sinisiä. Minkälaiset ikkunaverhot?
- Miina.

Vastaus. Huonekaluja ei missään tapauksessa pidä maalata valkeiksi, paremmin sopisi harmaansininen, tummempi ja sinisempi kuin paneeli. Yksinkertaisempaa ja halvempaa kuin paneelin öljyvärillä maalaaminen on seinän maalaaminen liimavärillä paneelin yläpuolelta toisen väriseksi. Seinään sopisi hyvin himmeän vaalean saven punainen. Huonekaluihin voisi sitten maalata jonkin listan tai koristuksen tummemmalla ruskean punaisella värillä. Verhoiksi sopivat kotikutoiset, pitkittäin sini- tai punaraitaiset.
- H.-L.K.

[---]

1541. Kalustaminen.
— Miten kalustaisin huoneen joka tulee olemaan herranhuoneena että salina? Minkäväriset seinäpaperit, matot ja ikkunaverhot? Lattiaa peittää ruskea korkkimatto ja katto on valkea. Huone on hyvin tilava.
- E. S.

Vastaus. Liian laaja kysymys, mahdollisuuksia on lukemattomia. Kääntykää jonkun sisustusalaa tuntevan henkilön puoleen ja pyytäkää mukaanne ostamaan kalusto tai tilatkaa hyvältä huonekalupiirtäjältä piirustukset sellaiseen. Kun ensin on kalusto, voi valita (saman asiantuntijan avulla) päälliset, verhot, matot, seinäpaperit, lamput, taulut ym.

- H.-L.K.

[---]

1542. Koulurakennuksen väri.
— Millainen väri sopisi koulurakennukseen, millaiset ovet ja ikkunalaudat? Rakennus on yksikerroksinen ja lähellä mäntymetsää.
- Koulu.

Vastaus. Punamulta, johon sekoitetaan hiukan keltamultna ja hiukan kimröökiä, olisi sopivaa. Ikkunalaudat ja ovien kehykset valkeat, ovet harmaat.
- H.-L. K.

[---]

1544. Huoneiden maalaaminen.
— Käytetäänkö nykyjään huoneita paperoitaessa ja maalattaessa seinän yläosassa valkoista friisiä? Jos käytetään, niin mihin ja kuinka korkeisiin huoneisiin se sopii? Kuinka korkea sen tulee olla huoneessa, joka on suuruudeltaan 6.5 m X 5 m X 2.7 m? Onko sillä huoneen korkeutta enentävä vai vähentävä vaikutus?
- Maalauttaja.

Vastaus. Valkoinen friisi ylhäällä samoinkuin kaikki vaakasuora jako vaikuttaa näennäisesti madaltavasti. Sen vuoksi sitä ei enää nykyaikaisissa matalissa huoneissa käytetä. Niin suureen ja matalaan huoneeseen kuin yllämainittu ei sitä ole syytä laittaa. Pystysuorat viivat tekevät huoneen näöltään korkeammaksi, vaalea seinä ja kattoväri samoin. Jos paperoitte huoneen, ottakaa vaalea, pystyraidallinen tapetti. Jos maalaatte, tehkää se kauttaaltaan vaaleaksi.
- H.-L. K.

Ei kommentteja :