23.5.19

Suomalaista kirjapainomustetta.

Jokamiehen viikkolehti 44, 5.11.1910

Maahamme tuodaan vuosittain kymmenien tuhansien markkojen arvosta kirjapainomustetta pääasiallisesti Saksasta ja osittain Ruotsistakin. Viime aikoina on kuitenkin alettu täälläkin kokeilla tämän tavaran valmistamisessa ja aivan tuonnottain sai tämän kirjoittaja milteipä sattumalta ja yllätyksenä kuulla, että Jokamiehen Viikkolehtikin on toisinaan Painettu kotimaisella painomusteella. Suomen Väri- ja Vernissatehdas osakeyhtiö on tehtaassaan jo pitkät ajat toimeenpannut perusteellisia kokeita tällä alalla ja havaittuaan, että menestymisen mahdollisuuksia on olemassa, on se hankkinut sitä varten Saksasta taitavan ammattimiehen valmistusta johtamaan.

Tämä seikka antoi allekirjoittaneelle syytä tiedustella tähän saakka saavutettuja tuloksia. Valmistajani puolelta ilmoitettiin, että on jo päästy niin pitkälle, että valmistus el enää ole mitään kokeilemista, vaan kykenee tuote nyt jo kilpailemaan laatuunsa nähden parhaampiinluettavien ulkomaalaisten kanssa, puhumattakaan hinnasta, joka on paljon halvempi, koska päästään maksamasta suurta tullia, sekä muista eduista, joista huomattavin on se, ettei kirjapainojen tarvitse hankkia suuria määriä kerralla, koska väriä aina on saatavissa ja voidaan sitä tilaajille lähettää pienemmissä määrissä kuin ulkomaalaisilta tehtailta tilattaessa. Nämä edut allekirjoittanut hyvin ymmärsi.

Olipa syytä kääntyä Jokamiehen Viikkolehden painajankin puoleen, koska hiin on puolestaan ammatttmies värinkäyttäjän alalla. Hän puolestaan vakuutti, että mainitun tehtaan väri on täysin yhtä kyvää kuin ulkomaalainenkin ja todistukseksi siitä lupasi hän painaa lehden tämän numeron sanotulla värillä, jotta lukijat itse voivat tulla asiasta vakuutetuksi. Samalla hän mainitsi, että sanomalehdet sanoin kyllä puhuvat kotimaisen teollisuuden kannattamisesta, mutta että ne itse periaatteessa hyvin vähän opetustaan toteuttavat. Niinpä esimerkiksi muutamat Helsingin suurista sanomalehdistä ovat laiminlyöneet koetellakin tehtaan sanomalehtiväriä, vaikka sitä on sitävarten niille lähetetty.

Kotimaista teollisuutta on tietenkin kannatettava ja luulisihan kuuluvan sanomalehtienkin velvollisuuksiin toteuttaa käytännössä tätä periaatetta.

- Neekeri.

Ei kommentteja :