30.9.18

Muut lehdet. Yhteishyvä ja yksityiskauppiaitten kahvikauppa.

Yhteishyvä 4, 29.1.1915

Kerroimme viime vuoden lopulla yksityiskauppiaitten puuhista värjätyn kahvin poissaamiseksi kaupasta ja yleisön totuttamiseksi käyttämään alkuperäistä kahvia. Ilmaisimme myöskin tämän yhteydessä muutamalla sanalla oman käsityksemme näistä kauppiaitten hommista. Erästä nimim. S. N. käyttävää Aamulehden avustajaa ei esityksemme kuitenkaan ole miellyttänyt. Hän on ottanut näet asian puheeksi Aamulehden t. k. 13 p. ilmestyneessä numerossa ja kyhännyt siihen Yhteishyvälle osotetun ja yllämainitulla otsikolla varustetun nuhdesaarnan. Tässä hän tahtoo kosketella sitä kirjotustapaa, jota me käytämme "osuusaatteen taloudellisista kilpailijoista, yksityiskauppiaista".

Esitämme tässä, niillä tavoin nimim. S. N. nuhtelee meitä.

Mainittuaan Helsingin Kauppiasyhdistyksen kokouksesta ja sen tekemästä päätöksestä värjättyjen kahvien käytön vastustamiseksi ja niistä toimenpiteistä, löihin tätä varten tehdyn-päätöksen johdosta on ryhdyttävä, ilmottaa kirjottaja Yhteishyvänkin myöntäneen, että näissä kauppiaitten toimenpiteissä on hyvääkin. Tällöin jatkaa kirjottaja heti: "Mutta samaan hengenvetoon se (Yhteishyvä) ei malta olla singauttamatta ilkeämielistä, ja törkeätä syytöstä niitä (kirjottaja tarkottanee luonnollisesti kauppiaita) vastaan. Tämän jälkeen kirjottaja siteeraa sen kohdan esitystämme, jossa tunnustuksen antaen kauppiaille heidän uusien puuhiensä johdosta huomautimme siitä, miten suotavaa olisi, että he uudistuspuuhansa ulottaisivat muihinkin tavaralajeihin nähden. Mutta tätä huomautusta ei meidän mitenkään olisi pitänyt tehdä. Sillä se on saattanut nimim. S. N:n vallan kimpautumaan ja henki hieverissä kysymään, "eikö osuusaate meillä todellakaan ota mennäkseen ilman tällaisiareklaamikeinoja", mihin hän vielä jatkaa: "Näin holtitonta agitatsionia nähdessä tulee kysyneeksi, onko osuustoiminta nykyisen tuotantojärjestelmän aikana oikeutettu esittämään yksit, kauppiaitten myymät tavarat sen huonommassa valossa kuin osuuskauppojenkaan?" Ja tähän sanoo kirjottaja uskaltavansa vastata kielteisesti. Tätä todistaakseen mainitsee nimim. S. N. sen, että sekä yksityiskauppiaat että osuuskaupat ostavat tavaransa samoista paikoista, vieläpä samoilta myyjiltäkin. Vakuuttelee yksityiskauppiaittenkin myyneen alkuperäistä kahvia. Eivät vain tästä ole pitäneet yhtä kovaa melua kuin osuuskaupat, jotka muistakin hommistaan muka tarpeettoman suurta ääntä pitävät.

Kirjottaja myöntää niinkuin mekin huomautimme, että syytä on muihinkin tavaralajeihin nähden ryhtyä puhdistus ja seulomishommiin ennenkuin ne kuluttajille luovutetaan, mutta sitkeästi inttää hän, että osuuskauppojenkin on tämä muistettava eikä vain ole syytä yksityiskauppiaille tätä kehotusta antaa. Keskuskuntakin on Suomen suurimpia ulkolaisten tavarain tuottajia, aina saksalaiseen rämätavaraan asti, sanoo hän. Mutta tätä eivät "osuuskirjailijat" huomaa, moittivat vain yksityiskauppiaitten välittämiä tavaroita ja osuuskauppojen välittämiä kiittelevät. Mutta tämä ei ole oikein, tuumii nimim. S. N., sillä "ei suinkaan nekään (osuuskaupat) mistään eri maailmasta tavaroitaan saa, vaan samasta kasvikunnasta ja samoista tehtaista kuin porvaritkin". Kovasti ihmettelee kirjottaja, että vasta muka osuuskauppojen ilmestyttyä keksittiin liike-alalle puhtaita ja väärentämättömiä tavaroita. Tahtonee kait uskotella meidän väittävämme, ettei niitä olisi ennen osuuskauppoja ihmisille kaupittu. Mutta tässä hän ihmeen pahasti erehtyy, sillä kyllä me yhtä hyvin kuin nimim. S. N. ja kaikki ihmiset tiedämme, että puhtaita ja väärentämättömiä tavaroita on sekä valmistettu ja kaupattu meilläkin jo ennen osuuskauppoja. Ero, ja suuri ero on siinä, että yksityiskauppiaat eivät ole ottaneet miksikään erikoistehtäväkseen huolehtia siitä, että kaupan pidetään moitteettomia tavaroita ja että ostava yleisö totutetaan aina sellaisia vaalimaan, mistä osuuskaupat sensijaan alkuajoistaan saakka ovat tinkimättömästi pitäneet kiinni ja kieltämättä näissä pyrkimyksissään ovat onnistuneetkin.

Yksityiskauppiasintoilija S. N. sietäisi vastauksen sepustukseensa meidän puoleltamme. Olemme kuitenkin jättäneet tämän tehtävän tällä kertaa vanhan Paavalimme huoleksi, joka kahvivärjäykset ja monet muut tämänluontoiset asiat varsin hyvin myöskin tuntee. Kehotamme senvuoksi arv. lukijoitamme kuin myöskin nimim. S. N:ää ja kaikkia hänen hengenheimolaisiaan tutustumaan Paavalimme tässä asiassa laatimaan epistolaan, joka tämän numeron "kellarikerroksesta" löydetään.

Ei kommentteja :