12.1.17

Talvikappoja, iltatoaletteja ja - "Dalmatiques"

Aitta 1, 1926

Etsin turhaan iskusanaa, jolla luonnehtisin uuden muodin. Näen joukon uusia ideoita, pikkuisia muotiuutuuksia, joitakin uusia siluetteja, joitakin somia värejä. Multa en tottatotisesti osaa esitellä kaikkia "uutuuksia" parilla sanalla. Pidän parempana kirjoittaa oikein laveasti kaikesta uudesta, mitä muodin valtakunnassa näkee, kaikesta, mikä on jo käytännössä ja mikä on tuleva käytäntöön.


Hame harmaata crêpe georgettesta. Kirjailtu värittömillä helmillä. Bernard & Co, Pariisi. - Valok. Manuel.

Muoti on nuorekas, hameet pysyvät lyhyinä - lyhentyneet ne eivät ole, multa sehän olisikin mahdotonta! hihat ovat edelleenkin pitkät, sametti näyttää pääsevän yleisimmin suosioon. Ja sitten, palataan jälleen suoraan linjaan, godeet ovat miltei tyystin hävinneet. Tällä en kuitenkaan tahdo sanoa, että leningit ja kapat olisivat ahtaita, kapeita: melkein aina on niissä laskoksia, joita tuskin huomaa, sillä ne ovat useimmiten osittain kiinniommellut. Kepeistä kankaisia pukuja valmisteltaessa käytetään laskosten asemesta sekä ryppyjä että pliseerausia. Vain lanteilla ovat puvut kiinteät ja vartalonmukaiset. Erikoisen uusi on muutamien kappojen siluetti. Uusin, tyypillisin kappa on seuraavanlainen: hihat leveät, erikoisen leveät ylhäällä ja hihanreikä hyvin iso, usein jonkinlainen kimono-hiha, kappa on yläosasia, selästä, avara ja "pussilla", lanteilta vartalomyöläinen, alaosasia kapea. Näkee myös toisentyylisiä kappoja: aivan suoria, joissa on iso, korkea kaulus samoinkuin hihansuut lyhytkarvaisesta nahasta - harmaasta tai ruskeasta astrakaanista, nutriasta j. n. e. Monissa kapoissa on sivuilla tai selässä laskoksia, joissakin on vyö ympäri, toisissa vain selkäpuolella, ja vielä taskut koristeena. Yksinkertaiset urheilu- ja matkakapat ovat valmistelut villakankaasta, hienot kapat sensijaan miltei poikkeuksetta sametista ja turkiksin koristelut. Siperialaista oravaa, kettua ja skunkkia käytetään samettikappoihin. Varsin kuosikkaita ovat turkiskoristeet, joissa tapaa kaksi, jopa kolmekin eri värisävyä. Esim. iso astrakaanikaulus, jossa on 2—3 eri harmaan tai ruskean vivahdusta. Eräässä suuressa turkisliikkeessä oli ihana häivähteleväsiä siperialaisesta oravannahasta valmisteltu turkiskappa: ylhäällä vaaleanharmaa, keskeltä harmaata nahkaa ja liepeessä oli nahka tummanharmaata. Urheilulla on aina vaikutusta muotiin, ja siksi näkee paljon ihastuttavia, nuorekkaita, yksinkertaisia pukuja samoinkuin villajersey-jumpereila somine villa- tai kreppihameineen. Päivällä on naisen näytettävä "urheilevalta", aivan kuin juuri golfpelistä tai automatkalta palaavalta — vaikk'ei hän omistaisikaan autoa eikä ikinä eläissään olisi nähnytkään golf-mailaa. Mutta tänä vuonna ei käytetä minkäänlaisia iltapäiväjumpereita, kuten viime vuonna, vaan on pokko vaihtaa vanha, rakas jumper iltapäiväleninkiin vierailuille tai hotelliin kello-viiden-teelle mentäessä. Tosin on olemassa sellaisia ihastuttavia jumpereita, joita levollisesti voi kantaa iltapäivälläkin: samettijumpereita, jotka ovat joko sileitä tai silkkitikkauksin somistettuja ja joihin kuuluu laskosteltu kreppihame, tai ihmeenihanasta, uudenuutukaisesta kashasta, johon on kudottu hieno kultakuvio, valmistelut jumperit (kalso syväpainoliitteitä).


Iltapuku oljenkeltaisesta taffetasta; sulkakoristeet. Beehoff, Parisi. - Valok. Manuel.

Tuntuu siltä, kuin olisi jo kyllästytty "bois de rose"-väriin. Näkee tuskin enää senvärisiä urheilupukujakaan, nekin ovat tavallisimmin kellervänharmaita, pähkinänruskeita, harmaita, pastellinsinisiä, tummanpunaisia. Monet ovat kahta väriä — kellervänharmaata ja bordenuxn punaista, harmaata ja vaaleansinisiä, harmaata ja ultramariinia. Miltei kaikki yksinkertaiset leningit ovat mariininsinisiä, mutta niihin ei käytetä koristeeksi valkoista, kuten ennen muinoin, vaan harmaata, ruusunpunervaa, vanhaasinistä, valkopunaista. Usein on kaulukseksi käytetty kapeaa oravannahka- tai gasellinnahkareunusta. Kangaslaadun puolesta ne ovat joko churmelainea, ripsiä lai kashaa. Hihat ovat aina pitkät, usein tiukat, kirjailua käytetään niihin vähän, tuskin muuta kuin hiukan yksinkertaista hopea- tai terästikkausta kaulukseen, kalvosimiin ja kravattiin.

Näkee jonkin verran elegantteja leninkejä, jotka ovat mustaa tai mariininsinistä moireeta ja kellahtavin pitsein somistettuja, joitakin mustia, tummanpunaisia ja punaisenruskeita samettileninkejä. Hyvin elegantteja ja hyvin uusiaovat mustasta crêpe Satinista valkoisella satinilla tai georgettella somistetut iltapäiväleningit. Samoin uutuuksena mainitsen vielä iltapäiväleningin, jonka voitte sommitella mustasta musliinista tai georgettesta ja somistaa mustin silkkiripsuin ja mustin samettireunustein. Ripsut ovat ylipäänsä sangen kuosikkaita: olivatpa ne sitten silkkiä ja tarkalleen puvunvärisiä — usein monien hienojen mustien, vaaleanharmaiden ja tummanpunaisten leninkien ainoa koristeaihe — tai helmiripsuja, joita käytetään iltatoaletteihin. Silkkiripsuja ei ommella vain hameisiin, vaan myös leningin mieluistaan, usein monia suoraa tai puoliympyränmuotoista riviä. Paljon valmistelaan myös mustista, tummunpunaisista, harmaista j. n. e. pitseistä iltapäiväpukuja, joihin käytetään crêpe Georgette- reunusla. Kuosikkaita ovat niinikään musliinista (silkkimusliinista) sommitellut, kepeät iltapäiväpuvut, hameissa on usein ryppyjä ja koristeena samanvärisiä samettia. Pitkiin aikoihin ei illapäiväpukujen kokoelma ole ollut niin elegantti, uudenuutukainen ja niin moninainen kuin nyt. Suuret johtuvat muotiliikkeet ovat tehneet parhaansa saattaakseen elegantin iltapäiväleningin jälleen muotiin.


Iltapäiväkappa pilkullisesta villakankaasta. Kaulus ja hihansuut leopardinia. Bexhoff, Parisi.  - Valok. Manuel.

Yksi hienoimpia hiljattain näkemistäni iltapäiväleningeistä oli suora, se oli valmistettu rutistusta pitsistä, hihat tiukat, pitkät, hameen alaosaa koristi noin 40 cm leveä musta turkisvolangi. Leninkiin kuului samasta nahasta valmistelin jakku, joka ulottui juuri volangin reunaan. Se vaikutti turkiskävelypuvulta ja oli suunnattoman "chic". Syksyn uutuuksiin muuten kuuluvat turkiskävelypuvut. Talvella näkee aina vähemmän kävelypukuja kuin kesällä, tänä vuonna ovat talvukävelypuvut samettisia, jakku on lyhyt ja koristeena käytetään turkiksia kaulukseen ja hihansuihin. Tällaiseen kävelypukuun kuuluu hopealameesta tehty pusero - se on eleganttia ja hyvin uutta. Sillä iltapukuja ei enää paljon valmisteta lameesta, sen sijaan on lamee monien iltapäiväleninkien koristetta: pieniä kauluksia, kravatteja, vöitä, terästä. Laineesta tehdään niinikään paljon iltakappoja ja kepsejä.

Pienet iltatoaletit ovat silkkimusliinista ja pitseistä, mustaa, mustaa ja kultaa, tummanpunaista. Kaikki tummanpunaisen ja violetin vivahdukset ovat suuresti suosittuja, niitä ei lapaa yksistään urheilupuvuissa ja iltapäiväleningeissä, vaan myös iltatoaleteissa. Kuosikkaita ovat myös useat vihreät värit, vaaleansininen, vaalea sireeninväri, ruusunpunainen ja elenkin valkoinen. Monissa musliinitoaleteissa ei ole juuri mitään koristetta, vain iso musliinikukkanen olkapäällä, mutta hameet ovat aina avarat ja sangen mutkikkaat leikkauksellaan, niissä on jos joitakin kaisloja, siipiä ja esiliinoja. Joissakin musliinipuvuissa on lumeesta valmistettu alusleninki ja koristeena hienoa, loisteliasta paljettikirjailua. Suuret iltatoaletit ovat yllä päällä paljeteilla kirjaillut tai on niissä runsaasti helmi- tai kristallikirjailua. Uusinta kuosia ovat kaksiväriset iltapuvut - yläosa on valkoista tai vaaleanpunaisia satin-silkkiä tai musliinia, hame taasen mustaa pannea (plyyshiä) tai satinsilkkiä. Hameen etuosasia riippuu hameenreunan alapuolelle godel tai on hameen sivulla pieni "drapeeruus", josta niinikään riippuu kulma pitemmälle kuin itse hame. Näin hiljattain sentapaisen leningin, valkomustan, leningin valkoisessa miehustassa oli välkkyvää paljettikirjailua. Leninkiin kuului iso, musta plyyshi- eli panno-kepsi, joka oli kokonaan kärpännuhalla vuorattu ja jossa oli iso kärpännahkakaulus. Ei voi kuvitella mitään hienostuneempaa, se oli chic!


Palttoo tummanpunaisesta verasta. Bernard & Co., Parisi. - Valok. Manuel.

Iltakapat valmistetaan lameesta, sametista, plyyshistä. Ne koristetaan turkiksin, silkki- ja helmiripsuin, rikkain kirjailuin. Eleganteimmat ovat tietysti kärpännahkakapat — mutta vain harvoilla on siihen varaa. Espanjalaisia isoja hartiahuiveja ihmeellisine vanhankuosisine tai nykyaikiaisine kirjo-ompeluineen näkee jälleen. Viimeisiä huutoa ovat isot hartiuhuivit, jotka ovat neulotut yhteen lamee- ja musliinineliöistä ja -kolmioista ja pitkin silkkiripsuin somistetut.

Jotakin [] ovat n. s. "Dalmatiques". Se nimitys on annettu väljille, kepeille, hihattomille musliinikapoille, joita käytetään iltapukujen kanssa. Usein niissä on vähän kirjailua, aiheellaan leningin kirjailua muistuttavaa. Niiden ylle puetaan oikea, lämmin iltakappa. Teatterissa ja ravintolassa jätetään kappa vaatesäiliöön, mutta "Dalmatique" pidetään sisälläkin yllä. On kysymyksenalaista, voiko hihaton musliinikappa suojella kylmältä ja vedolta, mutta se on elegantti, uusi, kuosikas — ja sehän on paljon tärkeämpää. Sillä uuden muodin ei ole pakko, kiitos Luojan, olla käytännöllinen eikä loogillinen, tullakseen "muodiksi".

- Jeanette David

Ei kommentteja :