29.1.17

Sininen on suosituin väri Suomessa.

Keskipohjanmaa 132, 7.11.1929

General Motorsin hiljattain tolmituttaman kiertokyselyn mukaan ovat suosituimmat autoissa käytetyt värit Suomessa sininen, ruskea, harmaa, vihreä ja musta. Mutta myöskin tummanruskeasta (maroon), keltaisesta, punaisesta, oranssista ja beige-väristä pidetään paljon.

Valovoimakkaat vaaleansiniset värit ovat erittäin suosittuja keskihintaisissa autoissa. Kalliimmissa autoissa ovat kirkkaat, rikkaat tummansiniset värit yhä edelleen suosiossa.

Ruskean värin ja varsinkin sen vaaleiden vivahdusten kysyntä on viime vuonna lisääntynyt. On mahdollista, että ruskea ennen pitkää sivuuttaa sinisen tärkeydessä.

Vihreän ja sinisen värin kamppailu yleisön suosiosta on omansa kiinnostamaan, sillä edellinen on melkein samassa määrässä menettänyt suosiota kuin jälkimmäinen on sitä voittanut. Mustaa suositaan eniten syksyllä ja talvella. Harmaan värin kysyntä on vähentynyt, mutta harmaaseen ryhmään kuuluvat ruskeahkot ja sinertävät vivahdukset sitävastoin näyttävät voittavan yhä enemmän alaa varsinkin sellaisissa värisommitelmissa, joissa tarvitaan vahvasti korostettuja ja voimakkaita värivivahduksia. Neutraalit harmaat kadottavat nopeasti jalansijaa kirkkaiden värien kustannuksella.

Tummanruskea (maroon) voittaa tasaisesti alaa, samalla kun keltainen punainen ja oranssi vastaavassa määrässä väistyvät sen tieltä.

Yleensä vastavärien käyttö autoissa on vähenemään päin. Värien kromaattiset sarjat, siis saman värin erilaiset vivahdukset, ovat nykyjään eniten suosittuja ja kiistämättä tämän vuoden muotivärit.

Ei kommentteja :