7.1.17

Musta muoti.

Aamulehti 166, 27.6.1926

Viime vuosisadan lopulla herättivät meidän äitimme huomiota, jos he pukeutuivat valkoisiin - eihän sitä voinut kummitella valkoisissa jos oli ennättänyt 35 ikävuoden seutuville. Valkea, heleät ja vaaleansiniset värit olivat nuorison värejä, violetti ja musta vanhojen ja kaikki, mikä oli siinä välillä, keski-ikäisten. Sellainen oli hienoa.

Mutta ajat muuttuvat nyt on värien valinta vapaata. Vaaleanpunainen tanssiaisleninki, mutta yhtä hyvin violetti tai mustakin, voi tehdä varsin edullisen vaikutuksen aivan nuoren tytön kantamana, ja onpa pikku tytöntypykällekin otettu käytäntöön pieni musta silkkitakki. Muita ikäkausia eivät myöskään rajoita mitkään määrätyt värit. Mahdollisesti voidaan valkoista pitää varsin soveliaana valkohapsiselle, ja voi olla todellinen riemu nähdä iäkkäitä naisia ruusunvärisin tai ainakin hyvin hoidetuin hipiöin valkeissa puvuissa. Valkea väri nimittäin lieventää ja kaunistaa. Tässä suhteessa kilpailee valkoinen erään vaaleanharmaan värivivahduksen kanssa, mitä väitetään viimeiseksi mahdollisuudeksi iholle, joka on alkanut kuihtua. Mutta ellei iho vielä ole kuihtunut ja ellei pelkää niitä ryppyjä, jotka asianomainen on rehellisesti ansainnut elämässä, silloin on musta yhtä mielenkiintoinen kuin pukevakin väri.

Mustahan on puhtaasti värinä katsottuna sekä espanjattarien että italiattarien elämänväri! Esimerkkinä mainittakoon venetsialaisten naisten mustat isohuivit villaiset talvella, silkkiset kesällä jotka ovat ihmeellisen pukevat. Älkää luulkokaan, että venetsiatar koskaan ottaisi harteilleen kirjavaa isoahuivia, vaikka niitä hänen kaupungissaan valmistetaan mitä simaisimpia värejä ja väriyhdistelmiä. Kirjavuus tempaa katseen mukaansa niin kauan, kuin sitä katselee, ja mustaa itseään ei taas huomaa. Mutta musta hienontaa tyypin. Se tekee käyttäjänsä hoikaksi ja elegantiksi paremmin kuin mikään muu. Ja ennen kaikkea on mainittava, että musta on erittäin käytännöllinen, myöskin kuumimpana kesäaikana. Suureksi osaksi juuri tästä johtuukin, että musta korvaa valkoisen sellaisessa ilmastossa kuin Italiassa.

Minkälaiselta tulisi musta kesämuoti näyttämään meillä? Yksi tai kaksi mustaa kesäleninkiä puolen tusinan kirjavan sijaan. Vaikka luonnollisesti täytyy välillä esiintyä jossakin kirjavassakin, kokonaisvaikutus jäisi pukusuruksi. Pari ilmavasti ommeltua ruumiinverhoa pitsistä, mollista, tyllistä, musliinista, ohuimmasta taftista tai raakasilkistä ei ole luontoa vastaan, varsinkaan puistoluontoa.

On kuitenkin niin aluksi kuin lopuksikin huomautettava, että kesämustan täytyy olla tehty juuri omaa tarkoitustaan varten. Ei näytä varsin hauskalta, jos nuori neitonen kesällä liikkuu rippileningissään.

Kokeilkaa jollakin mustalla kesällä, varsinkin te, vaaleanhilvaset! Älkää varatko mustaa niille, jotka ovat täyttäneet 50 vuotta - se on rumaa!

Ei kommentteja :