9.1.17

Maalausta tervalla.

Käsiteollisuus 9, 1918

Kun vernissan saanti nykyaikana on siksi vaikeata, ettei varsinkaan isompia ulkomaalauksia, kuten aitoja, talojen seiniä y. m. voi vähempivarainen rakennuksenomistaja ajatellakaan suorittaa tavallisella öljymaalilla, niin on vesiväri- n. s. punamultamaalaus ollut ainoa, jota vielä on voitu käyttää. Mutta kun tämäkin maali sekoitukseensa vaatii ruisjauhoja, joita nykyään ei saa tarpeeksi syödäkseenkään, niin on ulkomaalauksen toimittaminen useissa paikoin täytynyt jättää toistaiseksi.

Tämänkaltaisen vaikeuden voittajaksi soveltuu varsin tyydyttävästi tervan käyttö maaliöljynä. Metsissämme löytyy vielä miljoonia tervaskantoja, joista hyvin tunnetuilla yksinkertaisilla menettelytavoilla voidaan kotiteollisuutena valmistaa ulkomaalauksiin soveltuvaa maaliöljyä, tervaa, joka erittäinkin tummien värien käytössä on oivallista. Punamulta sekoittuu tervaan niin, että yhdellä sivelyllä saadaan höylätyn laudan tai veistetyn hirren pinnalle tyydyttävän tasainen kestävä väri. Keltamullalla tervaan sekoitettuna saadaan kahdella sivellyllä kaunis pähkinäpuun ruskea väri, joka erittäin hyvin suojaa punia ja kestää ilman vaihteluissa. Viheriä väri sekoittuu myös tervaan, kumminkin vähän tummentuen, joten vaalean viheriästä väri mullasta muodostuu tervan kanssa syvä miellyttävä väri, mikä erittäin hyvin soveltuu asianmukaisiin kohtiin ulkomaalauksessa. Kellahtavan harmaata väriä saadaan sekoittamalla sinkkivalkoista tai lyijyvalkoista tervaan, mutta on tällä värillä maalattava pinta aina siveltävä kahdesti. Kuten tavallisen öljymaalin, niin tervamaalinkimohentamiseen sopii tärpätti, jota siihen sekoitetaan noin yksi kolmas osa tervamäärästä eli niin paljon, että siveleminen voi tapahtua asianmukaisesti.

Yleensä tulee tervamaalilla maalaus suorittaa lämpimänä vuoden aikana ja maalattavan pinnan ollessa  täysin kuivana. Kevätkesän auringonpaisteisina päivinä menestyy tämä paraiten, sillä kevät ilma kuivaa sekä maalin että puun pinnan nopeasti lämpimällä ilmalla pysyy tervamaali vähemmällä tärpättisekoituksella tarpeeksi notkeana sivelyä varten.

Sisämaalauksiin ei tervan käyttö sovellu, sillä se vaatii liiaksi pitkän ajan tarpeeksi kovettuakseen ja vapautuakseen väkevästä hajustaan.

Fr. J.

Ei kommentteja :