5.7.16

Oy Frisenborgin Tehtaat Ab.

Uusi Aura 86, 29.3.1925

Tehdas perustettiin v. 1919 Köpenhaminassa olevien "A/S Frisenborg Fabriker” haaraosastona ja tarkoituksessa alullepanna ja kehittää Suomessa Frisenborgin kalcium-kattotervan valmistus yhtiön patentin mukaisesti ja emäyhtiön monivuotisiin kokemuksiin perustuen. Tehdassikermä rakennettiin tätä tarkoitusta varten yhtiön hankkimalle tontille Helsingin Malmilla ja jo samana vuonna yhtiö lähetti kauppaan Frisenborgin kalcium-kattotervaa kotimaisena valmisteena.

Kun kuitenkin viime vuosina erikoisesti halvempien asfalttilakkojen kysyntä on ollut suuri, on yhtiö tänä vuonna laskenut kauppaan Frisenborgin asfalttilakkaa tuote, joka erikoisten jatkettujen kokeilujen kautta saavutettujen ominaisuuksiensa ja hintansa halpuuden takia jo nyt on saavuttanut hyvän menekin.

Rinnan yllämainitun tuotannon kanssa aloitettiin jo v. 1919 värien ja lakkojen valmistus, jota tarkoitusta varten tehdasrakennuksia laajennettiin huomattavasti ja varustettiin uusimman-aikaisilla koneilla ja tehdaslaitteilla.

Myöskin viimeksimainitut alat ovat menestyneet ja voivat Frisenborgin värit ja lakat kaikissa suhteissa kilpailla kallishintaisempien ulkolaisten valmisteiden kanssa. Tehtaan erikoistuotteita ovat m.m. emaljilakkavärit Frisolin 1 ulkomaalauksiin ja Frisolin 2 sisämaalauksiin, huonekaluja varten y.m.s., jotka nykyään lienevät yhtä tunnettuja kuin Ripolin ja muut ulkomaiset johtavat merkit. Edelleen Ferrolin, lakkaväri lämpöpattereita varten, Ferro, ruosteensuojaväri. Frisenborgin lattialakka, universaalilakka, penkkilakka, paklausväri, y.m. kuin myöskin venelakka ja laivanpohjaväri kuuluvat tehtaan erikoistuotteisiin.

Erikoista huomiota on kohdistettu teollisuuden eri värien ja lakkojen tarpeeseen. Tällaisia tarkoituksia varten valmistetaan konelakkaväriä maanviljelyskoneita, separaattoreja y.m. varten, mallilakkaa, flattinkia, kopaalilakkaa, armatuurilakkaa rautasänkyjä y.m. varten, eristyslakkaa j.n.e. huonekaluteollisuutta varten, hiomolakkaa, puuntäytettä, spriilakkaa ja polituria y.m. sekä erikoistilauksesta värejä ja lakkoja eri tarkoituksia varten.

Ei kommentteja :