10.7.16

Modernt att färga håret.

Vasabladet 109, 13.5.1922

Det år ingenting ovanligt att folk färgar håret numera. Både herrar och damer göra det, om också i hemlighet.

En stor hårfårgningskonstnär från Oxford Street i London har talat om att han i medeltal färgar håret på 18,000 människor om året. Därav behandlar han ungefär 18 män på 100 kvinnor.

Männen färga i allmänhet infe håret för att bli vackrare, det vet hårdoktorn hara en som gjort. Han var utlänning och skulle gifta sig med en flicka, som var mycket yngre än han själv.

De flesta kvinnor däremot färga håret, därför att de önska bibehålla sin skönhet och inte vilja erkänna ens för sig själva att de hörja bli gamla.

För närvarande är den modernaste färgen cendré. Till och med kvinnor med svart hår låta bleka och sedan färga sitt hår i den fashionabla skiftningen, utan att bry sig om att tänka på, om den passar deras ansikte och hy eller ej.

Engelska kvinnor välja dock i allmänhet en ljust brun hårfärg, medan skandinaviska kvinnor tyckas föredraga rött och kopparbrunt hår och judinnor, samt kvinnor av den latinska rasen i allmänhet, välja svart eller mörkt brunt.

Att färga håret är numera mycket vanligt. Tusentals människor, som man aldrig ett ögonblick skulle misstänka för det, ha färgat hår. Orsakerna äro dels den att folk genom annonsering blivit vana vid tanken på hårfärg, och dels att mänga unga människor blivit gråhåriga under kriget och naturligtvis inte önska visa detta.

Ett faktum är för övrigt, att arbete vid elektriskt ljus, d. v. s. nära en lampa, förorsakar för tidigt grått här, förklarar ovarnämnda hårfärgningskonstnär från London, som tydligen har stor erfarenhet pä området.

Ei kommentteja :