23.8.15

Lukijain kyselyosasto. N:o 25. Vaaleakutri.

Kodin Lehti 37, 15.9.1917


Vastauksia:

N:o 25. Vaaleakutri. Onko todellakin syytä tuhria vaaleita kutrejaan? — Ehkäpä, koska sitä kysytte. Siis neuvot esille.

Minkä laatuista värjäystä haluatte: lyijyaineita, salpietarihappoisia, vismutti-, rauta- vaiko eläimellisiä aineita? — Jo kohta huomautamme, että kaupoissa olevat hiusten värjäysaineet ovat yleensä myrkyllisiä. Varsinkin lyijyaineet ovat vaarallisia, joista voi kadottaa näkönsäkin. Niitten kanssa ei siis kannata leikitellä.

Aineita on monenmoisia kutakin lajia. Mitä niistä esittäisimme? Ehkä salpietarihapokkeista, jota pidetään vaarattomana. Miksi vaaleatkutrit värjäämme? Ehkä mustanruskeiksi?
Tarvitaan 2 hiusharjaa ja 2 värjäyslasia. Hiukset pestään ohennetulla ammoniakkiliuoksella (1 osa 10. osaan tislattua vettä). Annetaan hiusten kuivua. Sen jälkeen kaadetaan hiusten pääle siten, ettei kosketeta päänahkaa, värinestettä: valkoisessa lasissa olevaa, joka on väkiviinaan liuotettua rikkikaliumia (2 osaa 12. osalle), sinisessä lasissa salpietarihappoista hopeaoksiidia (1 osa) ammoniakkia (3 osaa) ja tislattua vettä (3 osaa).

Hiusten kuivuttua kaadetaan sinisestä lasista pienempään lasiin liuosta sen verran kuin värjäykseen tarvitaan, otetaan toinen harja ja sen avulla sivellään hiuksia yhä varoen ettei kosketeta ihoa eikä sormia, jotka myös värjäytyisivät. Väriä voidaan kylläkin vahingon tapahtuessa poistaa pesemällä ihoon päässeitä pilkkuja alarikkihappoisella natronilla. Värin on annettava hyvin kuivua hiuksiin.

Englannittaret käyttävät seuraavaa värjäysreseptiä:
Acid pyrogallici 1,0 gr.
Aqva destillata 200,0 gr.
Clyserini 5,0 gr.

Harmaantuvia hiuksia varten on tri Pfoff antanut seuraavankin reseptin:
Argtnt nitr. fus. 1,0
solve
Aqva destillata 100,6
adde
Acid pyrogallici 1,0
Clycerini 5,0.
Neste ei saa koskea ihoon. Harjalla kostutetaan vain harmaantuneita paikkoja.

Vielä pomaada-resepti hiusten mustaamista varten:
Vismuttinitraattia 15 gr.
espanjalaista viheriää 3 gr.
manteliöljyä tarp. muk.
bensoerasvaa 90 gr.

Ehkäpä tässä kylliksi. Puuhaa siitä on, mutta mitäs vaivatta saataisiin ja naiskauneus tottahan sen vuoksi kannattaakin vaivaa nähdä, näin meidän kesken sanoen.

Ei kommentteja :