27.4.22

Talojen maalauksissa ovat vaaleat värit, valkoinen etupäässä, suosituimpia.

Kaiku 124, 31.5.1928

Maaseudulle Kysytään paljon myöskin n.s. seinävärejä

Kaiku kääntyi eilen Suomen Väri- ja Vernissatehdas Oy:n täkäläisen konttorin johtaja E. Holmströmin puoleen tiedustellen häneltä tämän keväisiä markkinoita maalitarpeiden alalla. Kysyntää tuntuu jo olevan havaittavissa aika runsaasti kohdistuen se kuitenkin vielä pääasiallisesti maaseudulle. Tämän mukaisesti tullaan maaseudulla runsaassa määrässä toimittamaan sekä sisä- että ulkomaalauksia. Kaupunkiin on kysyntä vielä ollut verrattain vähäistä. Toivotaan kuitenkin senkin virkistyvän ilmojenkin lämmitessä ja edelleen kaunistuessa.

Halutuimmat värit tuntuvat olevan vaaleat, pääasiassa juuri valkoinen. Tämän eri lajeista tuntuu nyt haluttavan ulkomaalaukseen Titanvalkoista, joka niinmuodoin syrjäyttää ennen paljon käytetyn ja todenperäisesti tarkoitukseen sopivamman ja paremman lyijyvalkoisen. Syynä tähän kertoi haastateltavamme hauskana huomiona juuri maaseutua katsoen olevan jälkimmäisen myrkyllisyyden ja siihen kohdistuvan taikauskoisen pelon. Kerrotuinhan joku aika sitten karjan saaneen tästä väristä myrkytystä Tyrnävällä. - Paljon käytetään maaseudulla myöskin pelkkää liitujauhetta maalausaineena. Maaseudulle kohdistuu kysyntä paljon myöskin n.s. seinäväreihin. joista helposti voidaan saada värisekoitukset. Näiden käyttöä on erittäin suuressa mittakaavassa, mutta supistuu se sopivaisuuden vuoksi vain hirsimaalauksiin ja myöskin sahattuun, niin sanottuun kehnäpäällysteiseen lautaseinään.

Mitä väriaineiden tuottoon nähden tulee, on se nykyään hyvin vilkasta. Voidaanpa sanoa liikatuotantoakin tällä alalla olevan ja siitä johtuvan suuren kilpailun. Suurin tuottaja alalla on edelleen Saksa. Osittain myöskin Englanti ja Ranska osallistuvat värimarkkinoihin. Hinnat ovat hieman halvenneet viime vuodesta johtuen tämä juuri edellämainituista seikoista. Öljyt, jotka valmistetaan kotimaassa, sensijaan ovat jonkun verran kallistuneet. Tämä johtunee raaka-aineen, pellavansiementen vähyydestä. Tämän yhteydessä mainittakoon korkkimattojen hinnoissa tapahtuneen laskua entiseen nähden, joten on odotettavissa vilkas kysyntä tälläkin alalla.

Väriaineiden kysyntä kaupunkiin ei ole vielä erikoisemmin alkanut, kuten jo alussa mainitsimme. Viime vuosien kuluessa on kyllä ollut havaittavissa täällä talonomistajain puolelta innostusta talojensa kunnostamiseen tässäkin puheenaolevassa suhteessa. Mutta toisaalta, huomautti haastateltavamme, ei kaupunkimme ole etupäässä tässä suhteessa. Meillähän on m.m. viranomaisten määräyksestä vasta monet tehneet tämän kuntouttamisen. Oulua on sanottu "Valkeiden talojen kaupungiksi" tietyllä syyllä. Nykyinen värien valinta osoittaa samaa. Mutta halua sen säilyttämiseen ei erikoisemmin ole.

Ei kommentteja :