26.2.19

Kasveilla värjääminen.

Vakka-Suomi 81, 27.7.1916

Värjäykseen aiotut puunkuoret kootaan keväällä, kun puut ovat mahalassa, jolloin ne helposti irtautuvat puusta. Puista, jotka jo ovat sammaltuneet, ei pidä ottaa kuorta; nuorissa oksissa kuori ei vielä sisällä värjäykseen riittävää määrää väriainetta.

Värjääminen tapahtuu parhaiten kupari- eli emaljikattilassa, rautapadassa väri ei tule puhdasta eikä kirkasta.

Puunkuoret taitetaan pieniin palasiin ja keitetään riittävässä määrässä vettä, kunnes väriaine on niistä lähtenyt. Uutos (keitevesi) siivilöidään ja lanka keitetään siinä. Ensin on lanka huolellisesti pestävä ja alunoitava.

Alunoitseminen tapahtuu siten, että lanka ½ tuntia keitetään alunaliuoksessa, joka saadaan siten, että kutakin lankakiloa kohti lasketaan 150 grammaa alunata liuotettuna 30-40 litraa vettä. Toiset värit eivät tarvitse ollenkaan alunoimista.

Harmaan (hikiäs) lepän kuorta voi käyttää sekä tuoreena että kuivattuna. Kuoria keitetään 3 à 4 tuntia. Uutos siivilöidään ja alunoitua lankaa keitetään siinä noin ½-1 tuntia. Lanka saa keltaisenharmaan värin. Panemalla uutokseen 10-15 gr. rautavihtrilliä saa värin tummanharmaaksi, jopa melkein mustaksi.

Tuomen kuorta käytetään kuten harmaan lepän kuortakin. Tuomen kuori antaa punertavan harmaan värin, jollei rautavihtriliiä käytetä, antaa se vaaleanpunaisen värin.

Koivun kuori antaa keltasenharmaan värin.

Pajahkan kuorta ei voi tuoreena käyttää värjäykseen. Vasta seuraavana vuonna sen jälkeen, kun se on korjattu, voi sitä siihen käyttää ja antaa se silloin kauniin pronssiruskean värin; jos kauvemman ajan keittää antaa se ruskean värin. Kuorta keitetään 2-3 tuntia ja siivilöidään. Lankaa ei alunoida, mutta sama määrä alunaa, kuin mitä langan aiunoimiseen käytettäisiin, pannaan yht'aikaa langan kanssa kattilaan.

Värjäyksen jälkeen ovat kaikki langat pestävät joko suopa- eli saippuavedessä.

Kasveista mainittakoon kanerva. Kun kanerva on kasvanut uusia vesoja, leikataan nämät ja kuivataan; voi niitä käyttää tuoreina. Kanervaa voi värjäämiseen käyttää, kunnes se alkaa kukkia.

3 kiloa tätä kasvia keitetään 3-4 tuntia; aiunoitu lanka keitetään siivilöidyssä uutoksessa ½—2 tuntia, riippuen siitä, tahdotaanko väri tummaksi tai vaaleaksi. Antaa villalle ja pumpuille voimakkaan keltaisen värin. Jos keittämistä uudistetaan useampi kerta samassa tai uudessa uutoksessa sekä annetaan langan joka keittämisen välillä kuivaa, saadaan kauniita pronssikeltaisia värejä. Jos kanerva keitetään rautapadassa tulee värit viheriänkeltaiseksi.

Lieko kerätään keväällä ja kuivataan. Kasvista otetaan 1 kilo ja keitetään hyvästi 3-4 päivää peräkkäin, jonka jälkeen uutos siivilöidään ja alunoimaton lanka pannaan siihen. Uutos lankoineen saa taasen seistä 3-4 päivää ja keitetään kerta päivässä. Saadaan kaunis harmaankeltainen väri. Keittämällä näin värjättyä lankaa miedossa sinipuulastu-uutoksessa saadaan kaunis tummansininen väri.

Suolaheinä. Lehdet ja varsi käytetään tuoreina ennen kukkimista. Rautapata täytetään suolaheinillä ja annetaan kiehua tunti. Siivilöidyssä uutoksessa keitetään aiunoimaton lanka yksi tunti ja saa se silloin harmaanvihreän värin. Kun se keitetään vahvassa sinipuulastu-uutoksessa, saa lanka kauniin ja pysyväisen mustan värin.

Ahomataran juuria kootaan ennen kukkimista, puhdistetaan ja kuivataan. Juuret leikataan hienoksi ja keitetään yhdessä langan kanssa, jota on alunoitava joko yksinomaan alunalla tai 200 gr:ssa alunata ja 75 gr:ssa viinikiveä. Saadaan kaunis, punainen väri. Jos väri tahdotaan tummaksi, on käytettävä sama paino juuria ja lankaa.

Kivisammal (kiventiera). Jäkälä ja lanka pannaan kerroksittain kattilaan tai pataan; vettä kaadetaan siihen sen verran että se hyvin peittää jäkälän, sekä keitetään hiljaa 4—5 tuntia ja annetaan olla uutoksessa, kunnes se on jähtynyt. Jos keittämistä uudistetaan upeamman kerran, saa lanka hyvin tumman värin. Jos keittäminen tapahtuu kattilassa, tulee väri keltasenruskeaksi, mutta rautapadassa punaisenruskeaksi.

Nythän väriaineet ovat kalliita jos lainkaan saa. Kehoitamme siksi nämä ohjeet ottamaan talteen tarpeen varalta.

Ei kommentteja :