27.7.15

Vapaita lausuntoja. Suomen tasavallan lippu.

Työn Valta 35, 10.7.1919

Kun jonkin maan hallitusmuoto muuttuu, muuttuu tavallisesti myöskin maan lippu. Meidän sinivalkea lippumme on syntynyt sellaisena aikana, jolloin punainen väri oli suurimmasta osasta kansaamme inhottu väri, niiden kauhistumien ilkivaltaisuutksien tähden, joita "svabodan" veripunaisen lipun alla harjoitettiin. Mitkään järkisyyt lippukysymyksessä eivät silloin voineet valtiopäivillä päästä kuuluville. Siten saimme silloin sinvalkeat värit, monarkistiset värimme, Suomen kuningaskunnan värit.

Nyt on Suomen tasavalta saatu pystyyn kaikkien tasavaltailaispuolueitten yhteisvaikutuksella. Eikö valtiopäivien ole siis muutettava Suomen lippukin samanmukaisesti? Se on minusta luonnostaan selvää seuravista syistä:

1:0. Vapaustaistelun verikasteella olemme saaneet vapautemme, mutta veri on sydämmenkin väri. Sen tähden tulee tasavaltalaisen lippumme pohjavärin olla punaisen. Aurinko on kaiken elämän, kaiken edistyksen ahjo. Siksi olkoon punaisella pohjalla keltainen auringonristi.

2:0. Punainen ristilippu oli sinä perustuslaillisten puolueiden lippuna, jonka alle vapauden ystävät järjestyivät taisteluun valapattoista tsaarikuntaa vastaan. Se lippu liehui ensimäisen kerran suuressa vastalausekokouksessa Turussa (Kupittain puistossa) muutamia kuukausia Bobrikoffin kuoleman jälkeen.

3:0 Punakeltaiset värit ovat Suomen historialliset (heraldiset) värit. Tähän katsoen ilmaisee risti sitä, että Suomi kuuluu historiallisesti Skandinaviaan (sillä kaikilla Skandinavian mailla on ristilippu).

4:0 Punakeltaiset värit ovat kansanvärejä (esiintyvät kansallispuvuissammekin, jopa lappalaistenkin).

5:0 Punakeltaista lippua ovat taiteilijamme esittäneet sopivimmaksi saamaan aikaan meidän luonnossamme meidän maassamme juuri sitä tunnekuvaa, joka maan lipun on herätettävä. Se on dekoratiivinen ja voimakassävyinen (aivan toisin kuin sinivalkea lippu.)

6:0 Punakeltaista lippua ovat meille ehdottaneet merimiehemme, koska se on (päinvastoin kun sinivalkea) kauas näkyvä ja selvä mereltä ja pysyy helposti puhtaana (sellaisena sinivalkea lippu ei voi pysyä).

7:0 Punakeltainen ristilippu on meidän lippumme, kun taas sinivalkea ristilippu on venäläinen lippu, tsaarivallan aikana Venäjän kaikkien purjehdusseurojen yhteinen lippu, sekä (risti nurkittain Andrean ristiksi asetettuna) myöskin Venäjän sotalaivaston lippu.

8:0. Punakeltainen ristilippu on ainoa lippu, joka voi täydellisesti liittää kaikki tasavaltalaisen Suomen perustuslailliset kansalaiset yhteistyöhön isänmaan onnen ja kunnian puolesta.

Sääksmäki 6. 7, 1919.

Thorsten Renvall.

Ei kommentteja :