13.7.15

Kipsiesineitten maalaaminen.

Suomen Teollisuuslehti 11-12, 1.6.1889


Kipsiesineet käyvät lujemmiksi ulkoilmaa vastaan jos niitä sivellään liinaöljyvernissalla. Kun liinaöljyvernissa kuivaa, niin syntyy kipsiin kivikova pinta. Jos vielä maalataan öljyvärillä, niin aineen vastustuskyky sen kautta melkoisesti enenee. Myöskin voidaan jo kipsiä valettaissa lisätä sen kovuutta siten, että veteen, johon kipsi sekoitetaan, liuvotetaan jonkun verran alunaa tai liimaa. Tämmöiseen veteen sekoitettuna jähmettyy kipsi tosin hitaammin mutta tulee sen sijaan sitä kovemmaksi. Toinen hyvä päällysaine saadaan jos sekoitetaan yhteen 3 osaa keitettyä liinaöljyä, ½ osaa öljyn-painosta lyijyliisettä ja yksi osa vahaa, ja sivellään päälle isolla litteällä pensselillä tätä seosta.

Jos saippnaliuokseen sekoitetaan alunaa, niin syntyy veteen liukenematonta alunasaippuaa. Seuraavan menetystavan mukaan voidaan siis saada johonkin määrin kestävää maalia kipsiesineisin, vaikka se tosin ei läheskään vedä vertoja öljymaalaukselle. Vaan sen sijaan se on huokeampaa. Sitä voidaan edullisesti käyttää semmoisissa paikoissa, joissa kipsiesineet ovat verrattain hyvässä suojassa ulkoilman vaikutuksilta, niink. esim. hyvin ulkonevien kattolistojen alla y. m. s.

Menetellään näin;

Kipsiesineitä voidellaan ensin saippualiuvoksella ja sitte veteen liuvotetulia alunalla. Ennen kuin viimmeinen sivellys on täydelleen kuivanut maalataan sinkkivalkoisesta tehdyllä liimavärillä. Ellei ole väliä maalauksen somuudesta voidaan käyttää liitua sinkkivalkoisen verosta. Kuta ohukaisemmin maalaus tehdään sitä sileämpiä ja kauniimpia tulevat esineet.

Öljymaalin verosta käytettävää maitoväriä.
Seuraavan menetystavan mukaan saadaan maaliväriä joka on sekä kaunista että huokeata ja melkein yhtä kestävää kuin öljymaalaus. Poltettua kalkkia sammutetaan maidolla taikinaksi, joka jätetään kahden vuorokauden ajaksi koskematta; vasta käytettäissä sekoitetaan siihen lisää maitoa. Kun väriä tahdotaan käyttää niin se ensin jauhetaan maitoon ja vasta sitte sekoitetaan kalkki-velliin. Yleensä käytetään maalin vetelöittämiseen maitoa veden verosta. Tätä maaliainetta voidaan käyttää sekä sisä että ulkoseiniin ja se kestää varsin hyvin ulkoilman vaikutusta.

Kivennäismaalia.
Maalattava esine sivellään ensin liimavedestä ja sinkkioksiidista tehdyllä seoksella. Kun sivellys noin kahden tunnin kuluttua on kuivanut, maalataan uudelleen liimavedestä ja kloorisinkistä tehdyllä seoksella. Molemmat sinkkisuolat yhtyvät kemiallisesti ja muodostavat peilikirkkaan, kiiltävän ja lasikovan pinnan. Liima veteen voidaan sekoittaa erilaisia väriaineita. Tämä joutuun kuivava maali on hyvin kestävää ja noin puolet huokeampaa kuin öljyväri.

Ei kommentteja :