16.7.15

Puusepän teollisuutta. Puun värjäysaineita kiinteässä muodossa.

Suomen Teollisuuslehti 11-12, 1.6.1889


Värinestetten valitseminen tuottaa käsityöläiselle, jolla yleensä ei ole tietoja väriaineitten kemiallisesta vaikutuksesta, monellaisia vaikeuksia. Sen vuoksi olisi suotavaa että kaupassa saataisiin valmiita väriaineita esim. jauhonmuodossa sen tapaisia ettei ostajan tarvitsisi muuta kuin liuvottaa niitä tarpeelliseen määrään vettä voidakseen niitä käyttää. Sellaisia puun värjäysaineita tehdäänkin jo Englannissa tehtaan tapaisesti. Vaan sieltä tuotuina ne tulevat jotenkin kalliiksi. Puun värjäysaineita ei kuitenkaan ole niin vaikea tehdä, ettei niitä voitaisi meilläkin valmistaa. Seuraavat reseptit lainaamme "Neuste Erfindungen und Erfahrungen" nimisestä aikakauskirjasta.

Väriaineet valmistetaan alkuaan juoksevassa muodossa ja voidaan semmoisinaan käyttää. Mutta kun ne tahdotaan kuivaan muotoon, niin haihdutetaan vesi pois lämmittämällä kunnes ne käyvät siirapin tapaisiksi ja valetaan sitte mataloihin rautapelti-astioihin, joissa ne vähitellen saavat jäykistyä. Kiinteä aine jauhetaan tai survotaan sitte hienoksi. Käyttäissä liuvotetaan yksi osa jauhoa noin 20 osaan vettä.

Tummaa tammiväriä.
Keitetään 5 kg. hyvää Kasseliruskeaa ja 500 gr. potaskaa noin tunnin ajan 10 litrassa sadevettä, jonka jälkeen tumma värineste sihvitään liinavaatteen läpi.

Vaaleata tammiväriä.
3 kg. jaapanilaista multaa (katechu) keitetään 7 litrassa sadevettä, kunnes se täydelleen liukenee, sihvitään liinavaatteen läpi ja keitetään kunnes se käy siirapin tapaiseksi. Sitte lisätään siihen 2 litraa vettä, jokon on liuvotettu 250 gr. yksinkertaista kromihappoista kalia.

Pähkinäpuuväriä.
Keitetään 3 kg. hyvin tummaa Kasselin ruskeaa ja 300 gr. potaskaa 7 litrassa vettä, sihvitään liinavaatteen läpi ja keitetään edelleen sekä lisätään 25 kg. sinipuu mehustetta (blåholzekstrakt)

Ruusupuuväriä.
3 kg. punapuumehustetta (fernambukextrakt) liuvotetaan kiehuvaan veteen ja toisessa astiassa valmistetaan 3 litrasta vettä, yhdestä kg. Kasselin ruskeaa ja 100 kg. potaskaa liuvos joka kaadetaan edellisen sekaan.

Mahonkiväriä.
3 kg. punapuumehustetta ja 250 gr. potaskaa keitetään 3 litrassa vettä ja sitte lisätään 150 gr. aniliinipunaista (eosiinia). Jos eosiinin verosta käytetään 200 gr. fuksiinia ja 25 gr. anilinisinistä niin saadaan palisanderiväriä.

Mustaa puuväriä.
5 kg. sinipuumehustetta keitetään 11 litrassa sadevettä, liemi sihvitään kuumana ja hyvin huolellisesti liinavaatteen läpi ja sitte keitetään neste sakeammaksi. Kun se alkaa käydä melkein kiinteäksi, sekoitetaan siihen 300 gr. salpietarihappoista rautaa.

Ei kommentteja :