14.7.15

Moniaita neuvoja kivimuurien maalaamiseen.

Suomen Teollisuuslehti 11-12, 1.6.1889


Valkoista kalkkiväriä rakennuksia varten.
20 litraa poltettua kalkkia sammutetaan soveliaassa astiassa niin paljolla kuumalla vedellä, että se nousee noin 15 cm. ylemmäksi kalkkia. Näin saatuun kalkkimaitoon lisätään tarpeen mukaan vettä ja sitte pannaan sekaan 1 kg. sinkkivihtrilliä sekä ½ kg. keittosuoloja. Viimeksi mainittu lisäys tekee kalkkimaalin kovaksi ja estää sen halkeilemasta. Näin saatu seos voidaan värjätä sopivalla väriaineella esim. kelta-okralla, pihkanoella (kimröökillä), umbralla j. n. e. Tämä maali sivellään, kuten tavallista, pensselillä ja sitä voidaan myöskin käyttää puun maalaamiseen.

---

Miten kipsiesineet karaistaan kalkin ja sinkkitahi rautavihtrillin avulla, k. S. T. L. 1888, s. 299.

Kiviharmaata, hiukan sinertävää väriä saadaan, jos sekoitetaan 1 kg. kalkkia ja liitua, 120 gr. kroomikeltaista, 120 gr. ultramariinia ja 15 gr. luumustaa tai pihkanokea. Harmaan vihertävään maalaukseen otetaan 7½ mittaosaa sammutettua kalkkia, 1 osa mustaa 1½ osaa umbraa ja 1 3/4 osaa keltaokraa sekä tarpeellinen määrä vettä.

Kellertävän punaista väriä saadaan sekoittamalla yhteen 1½ nokea, 4½ kg. okraa, 4 kg. umbraa ½ kg. englannin punaa ja tarpeen mukaan kalkkia.

Keltaista kiviväriä saadaan 2 kg:sta liitua, 20 gr:sta okraa ja 30 gr. mustaa.

Santakivenväriä sementtirappaukselle saadaan kalkkimaidosta ja rautavihtrillistä. Parempi on kuitenkin sekoittaa rautavihtrilliä itse sementtilaastiin ennenkuin sitä käytetään.

Jos kalkkimaakin, jolla ulkoseiniä sivellään, sekoitetaan keittosuoloja, niin saadaan sementintapainen päällys, joka paremmin kestää ulkoilman vaikutusta kuin paljas kalkkimaali. Kolmea osaa poltettua kalkkia kohti otetaan yksi osa suoloja.

Rappaamatiomia tiiliseiniä maalataan englannin punaisella tai punamullalla ja okralla, johon sekoitetaan silakkavettä sekä jonkun verran vernissaa. Punaista tiiliväriä tehdään myöskin 30 gr:sta liimaa liuvotettuna 4½ litraan vettä, jonka jälkeen lisätään kanan munan kokoinen kappale alunaa sekä 200 gr. Venetsian punaista ja 500 gr. Espanjan ruskeata. Vaaleammaksi tai tummemmaksi saadaan väri muuttamalla sekoitussuhteita.

Mustaa väriä tiiliä varten. Tiili lämmitetään ja kastetaan sulaan asfalttiin tai kuumaan, liinaöljystä ja asfaltista tehtyyn seokseen.

Ei kommentteja :