16.6.15

Väriaineista ja värjäämisestä. II.

Käsiteollisuus 7-8, 1919

Indanthren-väreillä värjättäessä suoritetaan itse värjäämistyö kuten, numerossa 4 on selitetty, mutta jakautuvat värit kolmeen ryhmään pääasiallisesti siksi, että toiset värit vaativat lämpimämmän tai kylmemmän veden, sekä että toisia värejä varten tarvitaan erilaisia ja eri määriä puretusaineita, jotka seikat selviävät seuraavista ohjeista:

Ryhmään A kuuluvat etupäässä seuraavat värilajit:
* Indanthren-Gelb G,R. (keltainen)
* " -Orange RF. (tummankeltainen)
* "-Goldorange G, R. (kullankeltainen)
* " -Kupfer R. (vaskenvärinen)
" -Scharlach G, GS. (tummanpunainen)
* " -Braun B. (ruskea)
" -Marron R.
" -Violet B extra, R extra,Rß extra,RT.
" -Blau, GC, GCS, RS, RC. (sininen)
* " -Blau 3 G, GCD. -DunkelblaußO,BOS,BGO.(tum.sin.)
" -Grün B. (vihreä)
" -Olive G.
" -Grau B. (harmaa)
" -Schwartz B. (musta)

Väriliemen valmistusohje on tässä seuraava:
Jokaista pellavalankakiloa kohti lasketaan 10 litraa vettä ja puuvillalankakiloa kohti 14 litraa vettä, jonka lämpö tulee olla 60—70° C.

Natronlipeätä lasketaan aina väriliemiveden paljouden mukaan. Tässä lasketaan kutakin vesilitraa kohti 16 gr natronlipeätä, jonka vahvuus on 40° B:é.

Hydrosulfitia lasketaan värin paljouden mukaan: 1 % väriä kohti lasketaan 1,5 gr hydrosulfitia kullekin vesilitralle, 2 % väriä 2 gr hydrosulfitia, 3 % väriä 3 gr hydrosulfitia vesilitraa kohti. Niinollen, kuta tummemman värin haluaa saada värjättävään, sitä enemmän on pantava hydrosulfitia värien ohella. Niinpä esim., kun mustan värjäykseen tarvitaan 8 % — 80 gr väriä yhtä lankakiloa kohti, tarvitaan hydrosulfitia 8 gr kullekin vesilitralle.

Erityisesti on vielä huomioon otettava Indanthren- Schwartz B:llä värjättäessä, että vesi on oleva 80° C kuumaa ja että lankoja käsitellään väriliemessä 1 tunnin ajan. Jos samana päivänä tahtoo värjätä useampia annoksia samaa väriä, niin voi samaa värilientä käyttää toisen kerran, varsinkin tummemman värin värjäämisen jälkeen, seuraavalla tavalla: Väriliemeen jää tavallisesti noin 1/3 väriä jälelle ensi värjäyksessä, joten 2/3 väriä on lisättävä toista värjäystä varten. Natron lipeätä lisätään 1/5 siitä määrästä, mitä ensin käytettiin. Hydrosulfitia lisätään noin 3 kertaa niin paljon kuin lisättävä väri painaa, esim. jos väriä lisätään 10 grammaa niin on hydrosulfitia lisättävä 30 gr. Näin uudistetussa väriliemessä saadaan jokseenkin samanvahvuinen väri lankoihin kuin ensimäisessä väriliemessä saatiin.

Jos tahdotaan toinen värjäysannos vaaleampaa kuin ensimäinen, niin jälkivärjäys toimitetaan silloin ilman edellämainittuja värilisäyksiä,paitsi hydrosulfitia, jota viimemainitussa tapauksessa on lisättävä 1 gr kutakin vesilitraa kohti.

Huomattava on, ettei jälkivärjäyksellä saada niin hyvin pitävää väriä lankaan, kuin alkuperäisen ohjeen mukaan värjättäessä.Ryhmään B kuuluvat erikoisvärit ovat:
Indanthren-Braun RR. (ruskea)
" -Rot G. R. (punainen)
" -Bordeaux B, B extra, (punainen)
" -Violet RN extra.

Anthraflavon G, RR on keltaista väriä,joka sopii tämän ryhmän ohjeiden mukaan värjäykseen. RR merkillä varustettu väri antaa punaiseen vivahtavan keltaisen värin lankaan.

Tässä väriryhmässä käytetään puretusaineena natronlipeätä vähemmän ja lisänä glaubersuolaa. Natronlipeätä lasketaan tässä 5 grkutakin vesilitraa kohti. Hydrosulfitia lasketaan sama määrä vesilitraa kohti kuin edellisessä ryhmässä.

Glaubersuolaa lasketaan seuraavasti:
1 % väriä 10 gr glaubersuolaa
2 % " 15 "
3 % " 20 "
kutakin vesilitraa kohti.

Väriveden lämpö on oleva 50° C.

Jälkivärjäyksen voi toimittaa B ryhmäänkin kuuluvilla väreillä. Silloin on väriliemeen lisättävä puretus- ja väriaineita seuraavasti:
Väriä noin 3/4
Natronlipeätä " ½
Glaubersuolaa " 1/10
siitä määrästä, mikä ensimaiseen värjäykseen käytettiin.

Hydrosulfitia lisätään yhtä paljon kuin alussa pantiin.


Huom! Ryhmä A:ssa lueteltujen värilajien sivussa merkityt * (tähdet) tarkoittavat, että ne värit sopivat käytettäviksi myös ryhmän B. mukaan värjättäessä; vaaleammissa värivivahduksissa voi käyttää myös Ind.-Blau GC, sekä Ind.-Violet RR extra ja RT.


Ryhmän C erikoisvärit ovat:
Indanthren-Gelb GN extra, GNS extra (keltainen)
" -Goldorange RN extra (kullankeltainen)
" -Rotviolet RRN. (punavioletti)
" -Rot B Nextra. (punainen)
Värjäykseen näillä väreillä käytetään 3 gr natronlipeätä jokaista vesilitraa kohti.

Hydrosulfitia tarvitaan sama määrä kuin ryhmän A värjäyksessä. Glaubersuolaa on tässä käytettävä 2 kertaa niin paljon kuin ryhmässä B. Väriliemen lämpö on oleva 15°—18 C, kuten kylmän veden lämpö kesällä.

Huom.! Tässä ryhmässä luetellut värilajit voidaan käyttää ryhmä B:n ohjeenmukaan värjättäessä, mutta himmeämpi värivivahdus saadaan lankoihin ryhmän C ohjeen mukaan.

- Anna Henriksson.

Ei kommentteja :