19.6.15

Käytännöllisiä neuvoja.

Maalarilehti 4, 30.9.1917

(Jatk.)

Litopooni, pohjamaalauksissa paljon käytetty valkea maalijauhe on valmistettu sinkkisulfiitista ja bariumsulfatista. Tämä voidaan tutkia, josko se on oikeaa, seuraavilla kokeilla:
l:si. Platina levyllä kuumennettuna on aine kuumana keltainen ja jäähdyttyä jälleen valkoinen.
2:si. Laimean suolahapon kanssa koe-putkessa lämmitettäessä irtaantuu siitä rikkivetyä, jonka tuntee hajustaan ja siitä, että putken suulle viety valkea lyijypaperi muuttuu mustaksi.
3:si. Suolahappoon liukenee se vain osaksi, nimittäin se osa mikä siinä on sinkkisulfidia. Jos se on väärennetty esim. liidulla lähtee siitä kaadettaessa laimeaa suolahappoa siihen, hiilikohisten happoa.


Ultramarini sininen tutkitaan siten, että koeputkeen, jossa on pari grammaa ultramariinia, kaadetaan pari cm 3 laimeaa suolahappoa. Putkea huiskutettaessa alkaa sininen väri vähitellen vaaleta ja muutaman minuutin kuluttua on se kokonaan kadonnut.


Kunnon työntekijä tunnetaan seuraavista merkeistä jo ennen työhön alkamistaan:
l:si. Hänellä on näytettävänä hyvä oppitodistus ja todistus siitä työpaikasta missä on viimeksi työskennellyt.
2:si. Hän ei ensimmäiseksi kysy mitä tunnilta maksetaan.
3:si. Hän ei kehu itseään.
4:si. Hän esiintyy tavallisessa puvussa eikä keppiherrana.
5:si. Sen sijaan on hänellä huolellisesti pidetyt työvaatteet ja tarvittavat työkapuieet.
6:si. Hän menee huonompaankin lyöhöni murisematta.


Suuri liitutynnyri on yhden hengen melkein mahdotoin kokonaisena saada työhuoneeseen jollei ovi ole vallan pihan tasalla. Tässä tapauksessa on koko työhuoneen miehistön tarpeen mukaan tultava auttamaan. Jos ei työhuoneen oma miehistö riitä, on pyydettävä vielä muita saapuvilla olevia lisäksi, syystä, ettei liitua voida jättää sateeseen pilaantumaan pihamaalle. Samalla tavalla voidaan joku huonossa kunnossa oleva ammattiala saada parempaan kuntoon, jos kaikki sen ammattialan miehet yhteisvoimin rupeavat työskentelemään, yhdistymällä yhteistyöhön osastoissaan ja liitossaan. Ainoastaan sillä tavalla voidaan suurempikin parannuskysynrys nykyiaikana viedä läpi meidän maalausliikkeen harjoittajainkin keskuudessa.

Seuraavaan n:oon toivon toisten ammattitoverien jatkavan.

J. Järvelä.

Ei kommentteja :