23.6.15

Suomen lippu.

Otava 6, 1917

Kirjoittanut Hugo Nybergh.

"Suomen vaakuna ja värit" kirjoituksen johdosta viime Otavassa pyydän kunnioittaen saada lausua muutaman sanan.

Siitä kai nyt ollaan yksimielisiä, että Suomen kansallisvärit ovat punainen ja keltainen (esiintyväthän ne usein suomalaisten kansallispuvuissakin), kuin myöskin siitä että Suomen valtionlippuna (= liehuin =fana) tulee olemaan keltainen leijona, valkoisine ruusuineen punaisella pohjalla.

Kun kuitenkin käytännöllisistä syistä on vaikea saada leijonakuvaa kaikenmoisiin tavallisiin lippuihin ja se muutenkin on sopimaton "kauppalippua" varten, koska se etäältä katsottuna on jotensakin epäselvä, niin pitäisi näihin tarkoituksiin valita lippu, jonka kuvio matkan päästä katsottuna selvästi erottuu. Tällainen selvä ja yksinkertainen kuvio on risti. Meidän "kauppalippunamme" tulisi siis olemaan kullankeltainen risti punaisella pohjalla.

Mitään sekoitusta Tanskan taikka Samoan lippujen välillä, joissa kumpaisessa on reunoihin ulottuva valkoinen risti, ei koskaan syntyisi, jos lippu valmistetaan "sectio aurean" sääntöjen mukaisesti, eli niin että pituuden suhde leveyteen on kuin 8:5 ja ristin keskuuden etäisyys lipun etureunasta on = lipun leveys, ja ristin leveys = 1/12 lipun leveydestä, sillä silloin eroitus sen ja ennenmainittujen lippujen välillä tulisi olemaan melkoinen. Sekoittumisesta Sveitsin lipun kanssa, jossa on pieni, vapaa, valkoinen risti, ei laisinkaan voi olla puhettakaan — eihän tanskalaisetkaan tässä suhteessa erehdy, vaikka heidän lipullaan on Sveitsin lipun kanssa enemmän yhdennäköisyyttä kuin Suomen lipulla tulisi olemaan.

Tämän ohessa pyydän saada sulkea huomioon kansanvälisessä signaalikirjassa litteran R:n alla olevan lipun, jossa on keltainen risti punaisella pohjalla. Vaikka tämä lippu on tehty jotensakin Tanskan lipun malliin, ei sekoitusta näiden lippujen välillä ole tapahtunut. (Kuva tästä lipusta on muun muassa "Meyerin" Konversationslexikon, sub. Flaggen, taulu II.)

Lippu, jossa on kullankeltainen risti punaisella pohjalla on kerrassaan komea, ja minä olen varma siitä, ettei se aikaansaa sekoittumista muiden maiden lippujen kanssa.
Muhamettilaisilla kansoilla on punaiset liput, puolikuu- ja tähtikuvioilleen, mutta koska me olemme kristitty kansa, niin pitäisi tästäkin syystä ristin kuvan lipussa olla paikallaan.

Ehkäpä silloin voisimme toivolla huudahtaa:

"In hoe signo vinces!"

Ei kommentteja :