6.6.15

Erilaisia väriaineita.

Suomen Teollisuuslehti 11-12, kesäkuu 1888


Leikkikalujen, sokerileivosten y. m. s. värjäämiseen käytetään usein värejä, jotka ovat vahingollisia lasten ja täyskasvuistenkin terveydelle. Tässä annamme luettelon vaarallisista ja vaarattomista väreistä.

A. Vaarallisia värejä.

Valkoisia:
lyijyvalkonen, Kremser-valkonen, liuskakivivalkonen, painosälpä (tungspat) ja sinkkivalkonen (sinkkioksiidi).

Punasia:
maalarisinooberi, "granschang", mönjä, kuparipunanen, kroomipunanen, mineraalipunanen, arsenikinsekainen kosenillipunanen ja aniliini, florentiinilakka (karmiinipunaksi nimitetty).

Keltasia:
opermentti eli ruskea arsenikki, kuninkaankeltanen, kassolinkeltanen, neapelikeltanen, lyijykeltanen ja massikotti, englanninkeltanen, mineraalikeltanen, kroomikeltanen tai kroomihappoinen lyijy, uuskeltanen, keltanen pronssi ja parisinkeltanen.

Oranssivärisiä:
sekoitukset vaarallisista punasista ja sinisistä väreistä. [HUOM! Toimittaja tarkoittanut varmaankin sinisten tilalla keltaista!]

Sinisiä:
vuorisininen, mineraalivuorisininen, bremersininen, kuninkaansininen, koobolttisininen eli smalte, sinkki- tai kupari pitoinen berlinisini, sininen malmikiille, hopeasininen, loviisansininen (bleu de Louise), Wieninsininen ja leuthnerisininen.

Punasinerviä:
sekoitukset yllämainituista puna- ja siniväreistä.

Viheriöitä:
vaskenruoste, vaskenruostekukka, kaikki kuparinsekaiset viheriät maaliaineet, jotka paitsi kuparia tavallisesti sisältävät arsenikkiakin, ja joita myydään monella eri nimellä, niinkuin Braunschweigin viheriä, vuoriviheriä, Bremerviheriä, ruotsinviheriä, Scheelenviheriä, Wieninviheriä, Schweinfurtinviheriä, Kirschberginviheriä, Parisinviheriä, Berlininviheriä, uusviheriä, öljyviheriä, viheriä pronssi, keisariviheriä, mitisviheriä, engianninviheriä, sammalviheriä, maiviheriä, mineraaliviheriä, neapeliviheriä, Nemviederinviheriä, papukaijaviheriä, kroomiviheriä; niinikään koobolttiviheriä, viheriä sinooberi, sinkkikiille ja sitäpaitsi jokainen vaarallisista kelta- ja siniväristä tehty viheriävärisekoitus.

Ruskeita:
Serra [Terra] Sienna ja sekoitukset yllä luetelluista punasista väreistä ja mustasta.

Metallivärejä:
metallikulta, metallihopea, sekoitettu eli vaahtokulta, sekoitettu eli vaahtohopea, kultapronssi, hopeapronssi, kuparipronssi ja punanen antimonikiille, arsenikkipitoinen aneliiniväri.


B. Vaarattomat värit.

Valkosisia:
hyvin pesty liitujauho taikka veden kanssa hienonnettu, jälleen kuivattu ja jauhettu kipsi, asbesti, talkki- eli kynävalkea (Federweiss), valkeaksi poltettu peuransarvi tai norsunluu, puhdistettu vuolukivi ja valkea savi.

Punasta:
Berlinin puna, Freivaldin puna, Neapelin puna, pallolakka, krappilakka, ruusulakka, karmoasiinilakka, kirsikkapunalakka, Wienin lakka, ruusunpunanen, liljapunanen, ruskeapuna, sofiapuna, armenialainen bolus, punanen rauta-oksiidi, puhdistettu verikivi, lohikäärmeenveri, sinipuusta keitetty liemi ja sinipuumehuste, fernambukista keitetty liemi eli brasilianpuu, alunalla- tai gummilla sekoitettuna.

Mehupunasia:
punasten marjain, esim. Berberis- eli karkiaismarjain, kermesmarjain mehu, vaarain-, karpalo- puolukkamehu; sandelipuu.

Keltasia:
keltaliitu (Schüttgelb), keltamulta, okkerikeltanen, keltanen lakka, keltanen krappilakka, mehukeltanen; kurkumajuurista, Berberis- eli karkiaispuun juurista, metsäsahranista, kveersitruunasta, pelto-ohdakkeesta, reseedasta, mäkipaatsaman marjoista ja keltamarjoista keitetty liemi; samoin myöskin keltapuuliemi, johon on pantu sekaan neljäs osa alunaa ja gummia, ja fisete- eli fustelipuunliemi, saframiliemi ja rinkikukkaliemi.

Oranssivärisiä:
Mehu-nankiini, orleaanipunasesta ja pienestä määrästä soodaa valmistettu liemi, sekä myöskin vaarattomista punasista ja keltasista väreistä tehty seos.

Sinisiä:
puhdas Berlinin sini, Weisbach'in sini, Parisin sini, mineraalisini, Saksin sini, indigo, varsinkin liuos, joka on valmistettu 4 osasta rikkihappoa, ja soodalla ja liidulla murrettu; kuiva ja juokseva indigo, karmiini, mehusininen.

Sinipunervia:
lakmus ja sekoitukset vaarattomista punasista ja sinisistä väristä, esim. liemestä joka on tehty kosenillista ja vähäisestä määrästä kalkkivettä, soodaliuosta- tai salmiakkispriitä ja yllä mainitusta murretusta indigoliuoksesta, jota saa olla mielin määrin.

Viheriöitä:
mehuviheriä (saftgrön) ja useimmat sen toisintelot, niinkuin "pistaciaviheriä", "omenaviheriä", ja "kemiaviheriä"; viheriä multa ja sekoitukset vaarattomista sinisistä ja keltasista väreistä, esim. puhtaasta Berlinin sinisestä ja kurkumajuuri- tai keltapuuliemestä valmistettu seos, samoin myöskin ennen mainitusta murretusta indigoliuoksesta jak urkumajuuriliemestä ja vähäisestä määrästä alunaa tehty seos.

Ruskeita:
bister, Kölninmulta, muumia, sepiä, umbra, kasseliruskea, ruskea lakka, mahoukiruskea, mineraaliruskea, muotiruskea, venäjänruskea, ja seokset vaarattomista mustista ja punasista väristä.

Mustista:
luumuste, Trankturtinmusta [Frankfurtinmusta], pihkanoki eli kimröökki, neutraalimusta.

Ei kommentteja :