5.8.13

Reseptejä. Punainen väri himmeäpaperikuviin. Musta väri himmeäpaperikuviin.

Nyblinin tietolipas 2 / 1907

Himmeäpaperikuviin saadaan punanen väri ensiksi huuhtomalla kuvat hyvin hyvästi ja sen jälkeen värittämällä niitä 3 à 4 minuuttia seuraavassa platinahuuhteessa:
500 cm3 puhdist. vettä
10 gr suolaa (tavallista keittosuolaa)
12 " alunaa
25 cm3 kaliumplatinaklorihappoliuosta 1 : 100
Kuvat otetaan pois värityshuuhteesta, ennen kun ne ovat suuresti muuttaneet alkuperäistä väriään ja kiinnitetään alarikkihappoisessa natroniliuoksessa 1:10. Sen jälkeen kun kuivat on huuhdottuja kuivattu voidaan ne tehdä hiukan tummemmiksi panemalla puhtaan imupaperin väliin ja silittämällä sitten kuumalla silitysraudalla.

(Wochenbl.)

Musta väri himmeäpaperikuviin. Kun himmeäpaperikuvia värittää tavallisella tavalla: ensiksi kultaesihuuhteessa ja sitten platinavärityshuuhteessa, tulevat kuvat usein hyvin erivärisiä, riippuen kopioijan varmuudesta arvioidessaan kuvien väriä esihuuhteessa. Tämä epäkohta voidaan välttää siten että ensiksi värittää kuvat platinahuuhteessa ja sitten kiinnittää ja huuhtoo ne, ja vasta sen jälkeen värittää niitä rhodankultahuuhteessa. Platinahuuhteessa väritetään kuvia vain niin kauvan, että niissä on varjo osat punaset. Kiinnittämisen jälkeen on kuvissa valoosat kellahtavat, joka väri kuitenkin häviää jälestä seuraavassa huuhteessa. Sillä tavalla kuviin tuleva  kultaväritys-väri on täysin mustaa ja pysyväistä. Kultavärittämisen jälkeen tarvitsee kuvia vain huuhtoa.

(Photo. Sport.)

Ei kommentteja :