22.8.13

Maalauspinnan kiiltäväksi saamiseksi

Käsiteollisuus 4 / 1910

Maalauspinnan kiiltäväksi saamiseksi ja kovettamiseksi käytetään erinäisiä lakkoja. Kotioloissa käytettäväksi sopii tähän mitä paraiten "Ripoliini" niminen öljy- ja lakkaväri, jota viime vuosina on yhä enemmän alettu meidän maassamme käyttää. Tämä väri-aine on tullut saavuttaneeksi varsinkin tilapäistarpeisiin mitä suurinta suosiota sen kautta, että sitä on ollut niin monessa (lähes 100:ssa) värivivahduksessa saatavissa sekä sovitettuna monen suuruisiin purkkeihin aina 50 gr. painoisista alkaen. Purkeissa alle 125 gr. tulee tämä maalausaine suhteellisesti liian kalliiksi. Siitä ylöspäin ovat hinnat seuraavat 125 gr. 1: 20, 300 gr. 2:-, 1 kg. 4: 90-6: 55 riippuen  väriaineesta. Suuremmissa, kuten 2, 5, 10 ja 25 kg:n astioissa ottaen on hinta huokeampi.

Ripoliinilla voidaan maalata vedokset pohjamaalista saakka, ja silloin saadaankin silein pinta. Kun maalaus täten kuitenkin tulee kalliinlaista, on yleisempänä tapana käyttää alustavasti tavallista öljyväriä ja vasta viimeinen tai 2 viimeistä maalivedosta suorittaa Ripoliinilla. Tällöin käytetään mieluimmin leveää silityspensseliä ("mutlaria"). Kohtalainen lämpö huoneessa auttaa maalin tasaisesti joustamaan. Maalaukseen käytäessä on maalipötköä hyvästi vatkattava ja ainoastaan huomattavasti sakeutuneeseen seokseen lisättävä hieman puhdasta tärpättiä. On huolehdittava, ettei varsinkaan viimeisen sivellyksen jälkeen huoneessa aiheuteta pölyn liikkumista.

Kun Ripoliinin käyttö eri tarkoituksiin kysyy jonkin verran erilaista huomioon otettavaa, tulemme tuonnempana yksityiskohtaisempia menettelytapoja mainitsemaan. Olkoon tässä jo huomautettuna, että tämä suojusaine mitä oivallisimmin soveltuu astioitten, puisten sekä metallisten, maalaamiseen. Vanhatkin astiat saadaan tällöin uusituiksi. Molemmissa tapauksissa on aluspinta rasva-aineista puhdistettava. Ohuen ensi kerroksen on annettava kuivaa noin 1 ½ päivää. Hiottua hiekkapaperilla sivellään toinen kerros, ja se saakoon kuivaa noin 5 päivää. Taas hiottua vedetään kolmas maalikerros, joka oikeen hyvin kovettuakseen saakoon seista kuivumassa noin 8 vuorokautta. -  Eräs laji Ripoliinia nimeltä Festinool kestää öljyjen ja happojenkin vaikutusta. Sitä on hyvin ripeästi käsiteltävä, sillä se kuivaa noin ½ tunnissa.

Ei kommentteja :