30.11.22

Epäonnistumisen syitä hiusten värjäyksessä.

Kähertäjä 11, 1929

Tekstiin lisätty kappalejakoja lukemisen helpottamiseksi.Huolimatta oikeasta menettelytavasta saattaa hiusten värjäys opäonnistua. Sen vuoksi on tärkeää tietää syitä siihen miten sellaisissa tapauksissa on meneteltävä. Saattaa tapahtua, että Henné "ei ota". Silloin sanotaan, että kähertäjä ei ole noudattanut ohjeita.

Jos käytetään väriä, joka on seisonut kuukausia avonaisessa rasiassa tai Henné on kiehutettu ja siten menettänyt tehonsa tai päinvastaisessa tapauksessa ei ole käytetty kylliksi lämmintä vettä, väriä käytetty rasvaisiin, pesemättömiin hiuksiin, taikka värisekoituksen ei ole annettu seisoa 10 minuuttia ennen värjäystä.

Mutta saattaahan kähertäjä joutua sellaiseenkin tilanteeseen, että väri ei lainkaan ota kiinni hiuksiin. Sellaisia tapauksia tosin sattuu ani harvoin Suomessa, sillä täällähän ylipäänsä ei löydy niin karheata hiusta. Tällaisissa tapauksissa tarvitsee vain sivellä harmahtavimmat osat laimealla vetysuperoksidilla (2—3%) ja antaa sen kuivua noin 10 minuuttia. Tätä ei tarvitse pestä pois, vaan Hennéa voidaan heti käyttää.

Värjäyksen jälkeen asiakas usein väittää, että hiukset eivät ole tarpeeksi värjätyt. Tämä johtuu siitä, että Henné ei vaikuta heti. Kahden viikon ajan hiukset tummenevat tummenemistaan, joka eräissä tapauksissa on hyväkin — ainakaan naapurit eivät huomaa sitä, että eilen vielä oli harmaat hiukset ja tänään aivan tummat. Mutta useimmassa tapauksessa asiakas tahtoo heti värjäyksen jälkeen nähdä lopullisen tuloksen. Sitä varten t:mi Oreal valmistaa Oreal-Revelatur eli kehittäjää. Jos tätä käytetään, niin tulos nähdään heti; hiukset tummenevat vain vähän parin päivän aikana — kahta viikkoa ei tällöin tarvitse odottaa. Oreal-Revelatur sisältää kahta lajia jauhetta "A" ja "B". Sitä käytetään shamponoinnissa värjäyksen jälkeen siten, että ne sekoitetaan shampooniliuokseen (tässä tapauksessa suositellaan Oreal-Shampon tai Marsel-saippuaa). Yhteen litraan shampooniainetta sekoitetaan koko "A" pulveri (valkea jauhe) ja puoli "B" pulveria (musta jauhe). Mitä enemmän "B" pulveria sekoitetaan, sitä enemmän tulee hiuksissa esille kaunis punertava kiilto, mikä muuten on hyvin pidetty väri. Jos taas tahdotaan kokonaan välttää punaista niin ei "B" pulveria käytetä ensinkään. Shampooni, johon näitä pulveria on sekoiteltu, säilyy kuinka kauan tahansa kunhan pullo vaan on suljettu.

Myöskin voi sattua, että väri tulee liian tumma. Tämä osoittaa, että kähertäjä on valinnut liian tumman värin tai antanut väriseoksen vaikuttaa hiuksiin liian kauan. Siinä tapauksessa on hiukset pestävä 90% alkoholilla muutamia kertoja jonkun päivän väliajoin. Jos tästäkään ei apua ole, eikä hiukset vaalene, silloin on käytettävä erikoisvalmistettä "Eclaircisseur-Oreal". Sitä kaadetaan vähän teelautaselle ja hammasharjalla sivellään niitä kohtia, jotka näyttävät liiaksi tummilta. 30 min. kuluttua hiukset shamponoidaan, jolloin nähdään minkälainen tulos on saatu. Jollei vieläkään ole saavutettu odotettua tulosta, on työ uudistettava, mutta tällöin täytyy "Eclaircisseuriin" sekoittaa vettä puoleksi, muutoin on se liian voimakasta.

Huomioon myöskin on otettava se seikka, että mitä värejä tahansa ei voida käyttää sellaisiin hiuksiin, jotka ovat vaalennetut superoksidilla. Jos tällöin käytetään juoksevaa väriä, on tuloksena pikimusta tukka.

Myöskin tavallinen Henné on liian väkevää käytettäväksi. Sitä tarkoitusta varten löytyy erikoisvalmisteet Oreal-Henné värejä: N:o 251, joka värjää vaaleaksi, 250 vaalean kastanjan väriseksi, 241 kastanjaksi ja 240 ruskeaksi.

Sitten tulemme niinsanottuihin vääriin värivivahduksiin. Saattaa joskus huomata, että esim. yksi suortuva näyttää punertavalta, toinen taas vihreältä j.n.e. Tämä johtuu siitä useimmiten, että asiakas aikaisemmin on käyttänyt jotakin juoksevaa väriä hiuksiinsa. Tulee tarkoin muistaa, että esim. Orealin juokseva väri "Instantane" ei saa tulla kosketukseen Hennén kanssa. Sitävastoin eräät kaupassa löytyvät värit, kuten esim. Oreal-Simplex, Segers hiusvesi, Aureol, Royal-Vindsor, eivät saa aikaan häiritseviä vivahduksia, vaikka niiden jälkeen käytetäänkin Hennéa. Jos hiukset ovat värjätyt Segersillä, Aureolilla taikka Royalilla, tarvitsee vain hiukset shamponoida ja pestä väkevällä spriillä. Tämän jälkeen saa huoletta käyttää Oreal-Hennéa.

Jos hiukset ovat värjätyt Oreal-Simplex tai jollakin muulla Henné merkillä ei spriihuuhtelu ole tarpeellinen, ainoastaan tavallinen pesu.

Vaikeampi on siirtyä Oreal-Instantanesta (tai monista muista vaarattomista heti vaikuttavista juoksevista väreistä, joita kaupassa myydään 2—3 pullon satseissa, Aureol ei kuulu njihin ryhmiin) Henna värjäykseen tai päinvastoin. Näissä tapauksissa on käytettävä kahta nestettä, joita Oreal on laskenut sitä varten kauppaan. Ensiksi käytetään Oreal-Fixateur, jolla hiukset kostutetaan, sen annetaan olla hiuksissa 30 min., sen jälkeen hiukset kuivataan ja nyt kastellaan toisella aineella "Oreal Preparateur", jonka annetaan vaikuttaa noin kaksi, kolme päivää. Vasta tämän ajan kuluttua hiukset shamponoidaan, ja sen jälkeen saa käyttää mitä väriä hyvänsä. Tätä menetelmää käytetään myöskin jos värjäys epäonnistuu, mikä useimmiten johtuu siitä, että asiakas kainous- tai muista syistä ei mainitse totuutta, että hänen hiuksiinsa aikaisemmin on käytetty väriä, jolloin kähertäjä tietämättään saa huonon tuloksen.

Vielä tahdomme mainita, että Hennajauhe on hyvin sekoitettava ennenkuin se kaadetaan veteen. Rasian koko sisältö, eikä vaan osaa siitä, tyhjennetään esim. puhtaalle paperille ja sekoitetaan siinä hyvin. Tästä myös johtuu, että yhdellä Hennarasialla värjätään vain yksi tukka. Muuten näitä rasioita löytyy monta eri kokoa, aivan pieniäkin.

Ei kommentteja :