6.10.21

Värjättyjä appelsiineja.

Yhteishyvä 16-17, 24.4.1914

Äskettäin ilmoitti eräs hedelmäkauppias myyvänsä hyviä veriappelsiinejä ja liitti ilmoitukseensa otteen kaupungin tarkastuslaboratorion antamasta todistuksesta, että appelsiinit eivät olleet keinotekoisesti värjättyjä. Mainitulta kauppiaalta saadaan näinollen taatusti oikeita veriappelsiinejä, mutta muilta mahdollisesti värjättyjä.

Kun luulo, että appelsiinejä voidaantodella värjätä, on melko yleinen, lienee syytä lähemmin tarkastaa tuota mahdollisuutta.

Appelsiiniä verhoo kuori, jonka ulkopinta on kova ja väriltään joko keltainen valkoinen. Sisuksen voi helposti jakaa kymmeneen, toisistaan tarkasti erotettuun osaan. Näitten osien välissä on pehmeä, valkoinen ydin, josta jokainen osa hedelmän kasvaessa saa ravintonsa. Jos näitä osia taas tarkemmin katsoo, huomaa niiden olevan muodostuneita pienistä, soikeista soluista, jotka ovat hedelmän mehukkaan nesteen säilytyspaikkoja. Jokainen näistä soluista on tarkasti erotettu toisista ja niitä saattaa olla satoja yhdessä osassa.

Kun nyt tunnemme appelsiinin rakenteen, niin koettakaamme värjätä se punaiseksi pistämällä se esim. likoomaan punaiseen väriliuokseen. Jos väri tunkeutuisi hedelmään, värjäisi se tietenkin myös kuoren ja ytimen valkoiset osat. Mutta nämä eivät milloinkaan ole värillisiä, oli appelsiini kuinka punainen tahansa. Tämä menettely ei siis tepsi. Yleisemmin luullaankin, että väriaine pannaan appelsiineihin ruiskuttamalla. Tämäkin menettely on huono, sillä koettaessamme hyvin hienokärkisellä ruiskulla ruiskuttaa väriainetta appelsiiniin, joutuu väri vaan yhteen kohtaan eikä pääse leviämään niin tasaisesti kaikkiin 10 osan soluihin kuin luonnon väri on levinnyt, ja jos se leviäisikin, värjäisi se ehdottomasti myöskin ympärillä olevat valkoiset kudokset. Mutta sitä emme milloinkaan huomaa. Jos siis joku löytää appelsiinin valkoiset kudokset: kuoren sisäpinnan ja osien välisen ytimen punaisina, saa olla varma, että appelsiini on värjätty.

Itse appelsiinin rakenne tekee siis kaiken värjäyksen mahdottomaksi ja saamme näin ollen ilman pelkoa syödä veriappelsiiniä, olipa ne ostetut mistä kaupasta tahansa. Niitten väri on luonnon väriä, ja tulee se hedelmään vasta sen kypsyessä niinkuin viinimarjapensaista toiset tekevät valkoisia, toiset punaisia, toiset mustia marjoja, samaten tekevät appelsiinipuutkin toiset keltaisia, toiset punaisia hedelmiä, ja ainoastaan kehittynyt viljelystaito voi näitä värimuunnoksia saada aikaan.

Onni Turpeinen.

Ei kommentteja :