2.10.21

Kerran herrojenkin muodeista.

Uusi Suomi 221, 25.9.1927

Housut kapenevat - kaulaliinojen värit tulevat hillitymmiksi.

Muuan englantilainen hienostoräätäli sanoo, etteivät asiakkaat, jotka sittenkin määräävät muodit ja synnyttävät uutuudet, tänä syksynä näytä haluavan mitään suuremipia muutoksia miestenpuvun kuosiin ja yleisiin linjoihin. Suurin piirtein katsoen jää nykyinen tyyli vallitsevaksi. Tilausräätälien asiakkaat pidättyvät kaikista äärimmäisyyksistä, jotka vielä tällä hetkellä antavat kansanomaistuneelle muodille leimaa. Hyvin leveät, alaosastaan liehuvat housut, jotka ovat saaneet genltemannipiireissäkin kannattajia, ovat kauhistuttaneet monia tilaajaa, jotka nyt pyrkivät takaisin kapeampaan leikkaukseen, suunta, josta näyttää tulevan vallitsevan.

Takin leikkauksessa ei myöskään esiinny mitään liioittelua. Hartiat ovat suorat, hiukan levitetyt, ja vyötärö on heikosti näkyvissä. Yksirivisessä takissa on kaksi nappia, kaksirivisessä kolme, niisiä kaksi alinta napitettavia. Napit sijoitetaan melko kauaksi ei kuitenkaan liian kauaksi toisistaan; alimman napin sijoittaminen hyvin alas ei todista hyvää makua. Sen oikea paikka on sivutaskujen korkeudella: keskinappi sijoitetaan vyötärön kohdalle. Rintamuksen käänteet ovat melko pitkät ja suhteellisen leveät, ja yksirivisessä takissa esiintyy sellainen uutuus, ettei kieleke ole terävä, vaan tylpäksi leikattu. Kaksirivisessä takissa käytetään enimmäkseen teräväkielekkeisiä rintamuksia, "peaked labels", vastakohtanaan "notched labels".

Mitä liiveihin tulee, ovat sekä yksi- että kaksiriviset muodissa; leikkaus on samantapainen kuin takinkin. Kaksirivisiä liivejä käyttävät kuitenkin vain hyvin hoikat herrat. Alareunastaan tasaisiksi leikattuja liivejä näkee enää harvoin; hyvin suuri paidanaukko ja kapea selkäkappale kuuluvat nyt muotiin. Väreililä voi herrasmies herkutella vain urheilupuvussa, ja pienenä sivuseikkana mainittakoon, että naisten tätä nykyä suuresti rakastama väri bois de rose on siirtynyt herrojenkin muoteihin.

On nähty bois de rosen värisiä urheilupaitoja ja huopahattujakin.

Kaulaliinat, jotka yksinomaan edustavat herrojen puvun värikästä osaa, ovat tänä syksynä väreiltyään hillitympiä kuin ennen. Kuviolliset liinat ovat kadottaneet parhaan aikansa; nykyisin käytetään enimmäkseen yksivärisiä crepe de chine-kaulaliinoja tai vieläkin kernaammin hyvin ohuita ja pehmeitä villasia kaulaliinoja himmein pastellivärein, jotka kuitenkin on valittava varovasti. Raidalliset kaulaliinat ovat hyvin suosituita, mutta niissäkin kartetaan kirkuvia värejä. Tämä vastavaikutus on aivan luonnollinen viime kausien muodin jälkeen.

Päällyslakkimuoteihin nähden pätee sama virtaus - liioittelua kartetaan. Tavanomainen tumma takki - chesterfield-takki — on muodissa joko yksi- tai kaksirivisenä; ensinmainittu pyrkii kuitenkin saamaan etusijan. Leikkaus on suhteelisen avara, mutta kovin väljät ja pitkät takit eivät kuulu hyvään muotiin. Chesterfield-takissa voidaan käyttää samettikaulusta; rintamukset ovat teräväkielekkeiset, ulsterissa sitävastoin tavanmukaisesti leikatut.

(H.0.H.)

Ei kommentteja :