6.10.21

Naisten ja kodin maailmasta. Älkää huoneita sisustaessanne...!

Viikko-Sanomat 21, 25.9.1929

Muutamia kieltoja.

Älkää käyttäkö värejä, joilla on hermostuttava vaikutus teidän mielentilaanne. Pimeissä huoneissa varokaa käyttämästä värejä, jotka nielevät kaiken valon. Älkää käyttäkö loistavia värejä liian suurella alalla. Älkää käyttäkö värisommitelmia; jotka sotivat värien sointuoppia vastaan. Kankaat ja kudonnat näyttelevät suurta osaa teidän sisustaessanne huoneita. Koittakaa saada nekin keskenään sointumaan hyvin yhteen. Valitessanne värejä älkää käyttäkö erikoisia valonheijastajia, sillä silloin väriarvot eivät tule todelliset. Älkää unohtako, että huoneessanne tulee olla ainakin kaksi väriä vallalla. Huoneen väritys ei ole onnistunut, jollei ainakin kaksi väriä ole antamassa vaihtelua.

Älkää ripustako kuvia ympäri taloa ja kylpyhuoneen ovia. Maalaus on värien symfoniaa, jolle tulisi antaa yhtä suuri arvo kuin harvinaiselle kultakoristeelle. Älkää ostako kuvaa senvuoksi, että taiteilija on teidän ystävänne. Taideteos on yhtä tärkeä rahansijoitus kuin konsanaan osakkeet ja tulisi sen ostamista harkita yhtä vakavasti. Älkää muotiseikkojen vuoksi ylenkatsoko tauluja. Opettakaa lapsennekin niitä rakastamaan. Älkää ripustako seinällenne taulua, joka on liian suuri huoneenne kokoon nähden taikka muutoin sotii sen henkeä vastaan. Jos ette voi hankkia hyvän taiteilijan maalaamaa taulua, niin jättäkää se kokonaan hankkimatta. Vaatikaa taiteilija näyttämään, mihin paikkaan seinällä on hänen maalauksensa ripustettava.

Älkää käyttäkö juhlasalin ikkunaverhoja jokapäiväisessä huoneessa. Älkää sovittako uudenaikaisia kuvioita ikunaverhoihin huoneessa, jonka kalusto ja koristelu on vanhanaikainen, taikka päinvastoin. Älkää käyttäkö karkeaa kangasta sellaisen huoneen ikkunoihin, jossa on hienot seinät. Karkeasti rapattujen seinien ikkunoihin ei sovi silkkiset taikka taffetaiset ikkunaverhot. Kuviot ikkunaverhoissa eivät saa olla niin huomattavat, että ne näyttävät hyppäävän ulos taikka vetävän liian paljon huomiota puoleensa. Kirjavat ikkunaverhot eivät sovi huoneeseen, jonka seinät ovat kuvioiden peittämät. Makuuhuoneissa ei sovi käyttää raskaita damaskisia taikka samettiisa ikkunaverhoja.

Älkää käyttäkö liian voimakkaita, ylhäältä tulevia valoja. Älkää käyttäkö ainoastaan peitettyjä valoja, sillä joskus tarvitsee voimakkaamman valaistuksenkin huoneessa. Älkää käyttäkö liian monivärisiä lampunvarjostimia ja lamppuja yhdessä huoneessa. Varokaa sinisiä ja vihreitä lampunvarjostimia, sillä niiden valo on kova ja kylmä.

Älkää käyttäkö kaikkien tuolien peitteeksi samaa kangasta. Mutta älkää myöskään käyttäkö erilaista kudosta olevaa kangasta jokaisen huonekalun peitteeksi. Pieniin tuoliin älkää käyttäkö suurikuvioisia peitteitä. Älkää käyttäkö jokaista tuolia ja sohvaa liian pehmeäksi täytettynä, sillä vaikutus voi olla liian turkkilainen. Samassa huoneessa koittakaa varoa käyttämästä huonekalujen peitteenä liian monenlaisia kangaslajia, kuten silkkiä, samettia, liinaa ja mohairia. On toivottava jonkinlainen kankaiden yhtäläisyys samassa huoneessa.

Seinäpapereita valitessanne karttakaa liiallista sinisen värin käyttöä, jos joudutte sitä paljon katselemaan, sillä ajan mukana sininen väri on vaikea silmille. Pienessä huoneessa tulee karttaa seinäpaperien suuria kuvioita, sillä ne pienentävät huoneen kokoa entistään enemmän. Älkää käyttäkö kirjavia seinäpapereita kirjavien ikkunaverhojen kanssa, sillä ne saattavat asujan liian levottomaksi. Jos ikkunaverhonne ovat kretongia, jossa on kermanvärinen tausta, niin älkää valitko kermanväristä seinää, sillä ikkunaverhot näyttävät silloin likaisilta eivätkä esiinny ensinkään edukseen. Seinä samallaisessa tapauksessa näyttää tuijottavan katsojaansa. Älkää valitko seinäpaperianne naapurin valinnan mukaan, vaan tarkastakaa mieluisenne paperit sekä aamu- että iltavalaistuksessa ja päättäkää oman makunne mukaan.

Älkää asettako mattoja kulmittain huoneeseen, vaan pankaa ne yhdenmukaisesti seinäviivojen kanssa. Älkää käyttäkö kirkasvärisiä itämaisia mattoja huoneessa, jossa seinäpaperit ovat kirkasväriset ja kuvikkaat. Sellaisessa tapauksessa on mahdollisimman yksivärinen matto parhain. Hienoille parkettilattioille on paras panna vain muutama pieni matto pehmentämään yleisvaikutusta. Älkää heittäkö suuren itämaisen maton päälle toisia matonpalasia. Se on sallittua ainoastaan siinä tapauksessa, että matto on yksivärinen ja yksinkertainen kudonnaltaan. Virkatut ja resumatot sopivat ainoastaan sellaiseen huoneesaan, jonka muu sisustus tekee vanhan suomalaisen taikka vanhan amerikkalaisen vaikutuksen.

Ei kommentteja :