17.11.18

Kotivärjäystä.

Otavainen 2, 1924


Aamupuku vaaleanpunaisesta kankaasta, solmuvärjäyksellä kirjailtu.

Jokainen meistä on varmaankin yrittänyt joskus värjätä haalistuneita ikkunaverhoja ja vanhoja puseroita ja päässyt ehkä hyvinkin tyydyttäviin tuloksiin. Värjääminen onkin helppoa, kun värjäysastia vain on kyllin suuri, jotta kangas kokonaan peittyy veden alle, ja kangas on edeltä päin tarpeeksi kauan lionnut vedessä, jotta se varmasti on tasaisen kostea.

Värejä on monta lajia. "Pussivärit" ovat huomattavasti halvemmat kuin saippuavärit, joita viime aikoina on paljon ylistetty. Viimeksimainituilla onkin se etu, että neeivät värjää värjäysastiaa eivätkä juuri käsiäkään, kuten kaikki pussivärit yleensä. Mukava ja käytännöllinen tapa on käyttää molempia lajeja sekoitettuina. Värjäysveteen liuotetaan hiukan esim. Deweco-saippuaväriä ja sitten tarpeellinen määrä jotakin pussiväriä. Täten saattaa yhdistämällä sopivia värejä saada jokaisen toivomansa värivivahduksen. Tällä tavoin sekoitetussa värissä on edelleen DeWecon hyvät ominaisuudet: väri ei tartu astiaan eikä käsiin. Ja väriaine tulee sangen halvaksi.

Aina ei kumminkaan värin tasaisuus ole päämäärä. Joskus saattaa aivan vahingossa saada varsin kauniin väriloiston, kun ennestään värillinen kangas vain paikoitellen värjäytyy uuteen väriin. Tähän pyritään nimenomaan n. s. solmuvärjäyksellä (batikoimisella). Alla esimerkki tästä suosiota saavuttaneest amenetelmästä.

Vaaleanpunaisesta kankaasta on valmistettu kimono-aamupuku. Väriaineena on käytetty tummaa violettia. Ennen värjäystä solmitaan kangaskaistaleilla kireitä solmuja niihin kohtiin, jotka halutaan säilyttää vaaleanpunaisina. Katsottava vain on että solmut tulevat tarpeeksi kireät. Kun sitten väriseos kiehuu, kastetaan kimono väriin ja annetaan sen kiehua pari minuuttia. Sen jälkeen otetaan se ylös ja huuhdotaan hyvin, solmut avataan ja kangas ripustetaan kuivumaan.


Miten kangas solmitaan ennen värjäystä

Samalla tavulla saattaa valmistaa sohvatyynyjä, pöytäliinoja y. m. ja vaikutelma riippuu vain taitavasta solmujen sitomisesta ja järjestelystä.
- Petra.

Ei kommentteja :