6.11.13

Värin ja vernissan haihtumisen vaikutus bromihopealevyihin.

Nyblinin tietolipas 4-5, 1907

Yllä olevalla otsakkeella kerrotaan joulukuun vihkossa (siv. 39) muutamista kokeista, joita valokuvaaja, herra Fritz Hirn on toimittanut saadakseen selville mistä syystä öljyväri jonkun matkan päästä vaikuttaa valokuvauslevyihin samaan tapaan kuin valo.

Herra Hirn on jatkanut kokeitaan, nyt jonkun verran tarkemmin, ja on niistä tullut huomaamaan, ettei väreistä säteile valokuvauksellisesi vaikuttavia säteitä (mihin epäilyyn aihetta oli ilmaantunut), vaan täytyy ilmiö panna kokonaisuudessaan öljyväreissä tapahtuvan haihtumisen syyksi. Kun herra Hirnin kokeissa akvarellivärit eivät ole osottaneet tekevänsä mitään vaikutusta, voitanee jotenkin varmana pitää, että väreillä ei ole mitään osaa ilmiön syntymiseen, vaan pitänee se kokonaan, tahi ainakin osaksi pitää väriaineiden sekottamiseen käytetyn vernissan (öljyn) ansiona.

Se että värit eivät ole yhtä voimakkaasti vaikuttaneet levyihin, voi riippua öljyn enemmyydestä tahi vähemmyydestä, että maalia on ollut paksummalti tahi ohuemmalti, tahi että ne ovat olleet paremmin tai huonommin kuivaneita. Tiettyähän on että toiset värit kuivavat nopeammin kuin toiset, ja paljon mahdollista on että nämä öljyvärit eivät olisi tehneet mitään vaikutusta, jos ne vaan olisivat saaneet kuivaa kyllin kauvan. Kuitenkin on syytä luulla, että ainakin kromi-, lyijy- ja elohopeavärit voivat tehdä kemiallisen vaikutuksen bromihopeaan. Asiaa ei sen vuoksi voida vielä pitää täysin selvitettynä.

- D. N.

Ei kommentteja :