4.11.13

Hiilipainokuvien värittäminen.

Nyblinin tietolipas 4-5, 1907

Paitsi yleisesti tunnettua pigmenttikuvien värittämis- ja vahventamistoimintaa, joka toimitetaan ylimanganhappoisella kalilla ja joka antaa ruskean värin, julkaisee Photo. News vielä muutamia muitakin värittämisreseptejä hiilikuville: Liottamalla kuvaa 1 %:ssa pyrogallushappoliuoksessa saadaan sepia väri, gallushapolla ja tanninilla musta värisävy.

Syvä violettimusta väri saadaan seuraavalla tavalla: valmistetaan seuraavat kolme liuosta:
I. 1000 cm3vettä,
40 gr. rautavihtrilliä,
10 -"- kuparivihtrilliä.

II. 1000 cm3 vettä,
20 gr. hiilihappoista natronia.

III. 1000 cm3 vettä,
10 gr. gallushappoa.

Ensin pidetään kuva noin 5 minuuttia liuoksessa I, jonka jälkeen se huuhdotaan hyvästi ja pannaan liuokseen II, jossa se saa olla noin 10 minuuttia. Uudelleen huuhdottua käsitellään sitä liuoksella III, jossa se vähitellen saa halutun värin.

(Huomattava on, että näillä värittämistoiminnoilla samalla vahvennetaan kuva, ja kun pigmenttikuvan, joka jo itsessään on väriä, värittäminen tahi värjääminen ei ole tarpeellista, ei tätä tapaa olisi kutsuttava värittämis- vaan mieluummin vahventamistavaksi. Ainoastaan siinä tapauksessa, että kuva on liian heikko, eikä sen värikään tyydytä, voi valitsemalla vahvennustavan, joka antaa toisen värin kuin kuvalla alkuaan, muuttaa ja parantaa väriä. Niinpä esimerkiksi, jos on käytettävinä heikko kuva "Rötel"-paperilla, niin voi käsittelemällä sitä gallushapolla ja tanninilla muuttaa sen voimakkaaksi ruskeaksi kuvaksi. Mieluummin on kuitenkin pigmenttikuvien vahventamisessa käytettävä sellaisia aineita, jotka antavat saman värin kuin kuvassa alkujaan on, sillä kuva voi muutoin saada kieron likavärin. Toim.)

Ei kommentteja :