2.6.13

Puusepän neuvoja: Tammipuun vaaleaksi värjääminen; Erittäin kaunis väri (huonekaluihin); N.s. wieniläinen huonekalulakka.

Kotitaide 5, 1907
Puusepän neuvoja: Tammipuun vaaleaksi värjääminen.
Tammipuun vaaleaksi värjäämiseen käytetään laimeaa rikkihappoa (1:20), jolla puu sivellään yhden tai useamman kerran. Sitten pyhitään pinta kuivaksi ja pestään puhtaalla vedellä sekä hangataan jälleen kuivaksi.

Kotitaide 5, 1907
Puusepän neuvoja: Erittäin kaunis väri (huonekaluihin)
Erittäin kaunis väri saadaan huonekaluihin seuraavaa menettelyä käyttämällä. Ensin sivellään pinnalle alunaliuosta, ja kun tämä on kuivunut, sivellään toistamiseen nesteellä, jota saadaan liuottamalla kuparidikromaattia sopivaan määrään vettä. Ennenkuin tämä sivellys vielä on täydellisesti kuivunnut, tehdään kolmas sivellys, tällä kertaa pyrogallushappoliuosta käyttämällä. Kun esine sitten saa olla jonkun aikaa kirkkaassa auringonpaisteessa, syntyy puuhun kaunis, pysyväinen ja syvälle syiden sisään tunkeva väri. Aina sen mukaan kuinka tummaksi värin tahtoo saada, tehdään kuparidikroomaatti- ja pyrogallus-happoliuokset heikommiksi tai väkevämmiksi.

Kotitaide 5, 1907
Puusepän neuvoja: N.s. wieniläinen huonekalulakka.
N. s. wieniläinen huonekalulakka valmistetaan jomman kumman seuraavan menettelyn avulla:

1.
Karnobavahaa 100
Puhdist. tärpättiä 300
Petroleumia 700
Alkanninia 10
Rautaisessa pannussa kuumennetaan karnobavaha sulamaan ja astia viedään etäälle tulesta jonka jälkeen ensin alkamiini ja petroleumi ja lopuksi tärpätti lisätään.

2.
Liinaöljyä 100
Eetteriä 750
Puhdist. tärpättiä 1000
Bentsiiniä 1000
Seos voidaan saada hyvänhajuiseksi lisäämällä nitrobentsoolia tai jotain muuta halpaa hajuainetta. Sitä saattaa myöskin värjätä kurkumalla, orleanilla, alkannalla j. n. e. Valmistettaessa ei saa olla tulta likitienoillakaan, koska seoksessa käytetyt nesteet ovat erittäin helposti syttyviä.

Ei kommentteja :