16.6.13

Värien kestävyyden koetteleminen.

Kutoma- ja paperiteollisuus 2, 1.2.1912

Valokestävyys.
Palanen kangasta tai langasta tehty värinäyte kiinnitetään langalla tai liimatulla paperilla pahville. Toinen puoli värinäytteestä peitetään paperilla tai pahvilla. Täten valmistettu pahvi värjäyksineen ripustetaan ikkunaan päivän puolelle. Kun keväällä lumen sulaessa värit haalistuvat nopeammin kuin muina vuoden aikoina on valokokeita tehtäessä otettava kyseessä oleva seikka huomioon. Väri, joka keväällä menettää muutamassa päivässä värinsä on huono kestämään valoa. Jotta värin voi pitää mahdollisimman valonkestävänä ei se valotettaessa saa muuttua 2 - 3 viikkona huomattavasti ollenkaan. Kun jotakin väriä valokestävyyteensä nähden verrataan toiseen väriin, on kummastakin väristä tehtävä yhtä värikäs värjäys.

Vesikestävyys.
Langalle värjätty väri letitään valkaistuun lankaan ja pannaan yöksi veteen. Vesikestävyys näyttäytyy siinä, että viiri ei "juokse" valkeaan lankaan.

Pesokestävyys.
Värjätty lanka letitään valkeaan lankaan ja pannaan ¼ tunniksi saippualiuokseen, jossa on 10 gr. marseille-saippuaa litrassa vettä. Hauteella on tällöin 50 à 60°C lämpö. Väri kestää pesoa jos liemi jää mahdollisimman värittömäksi eikä väri ole juossut valkeaan lankaan.

Vanutuskestävyys.
Tehdään liuos, jossa on 10 gr. marseille-saippuaa ja 1 gr. soodaa. Valkeaan lankaan punottua värjäystä käsitellään tässä liuoksessa 15 minuuttia hyvästi välillä hangaten. Liuos on haaleaa lämmöltään.  Värjäys jaetaan kahteen osaan. Toinen osa virutetaan vedellä puhtaaksi ja pannaan yöksi märkänä johonkin astiaan. Toinen osa joutuu uudelleen saippualiuokseen ja saa olla siinä 1 tunnin. Kummatkin värjäykset pestään sittemmin vedellä puhtaaksi. Jos valkea lanka jäi värittömäksi, oli tutkittava väri vanua kestävä.

Valkaisukestävyys.
Villavärjäys, jonka väriä on valkaisussa koeteltava, pannaan ½-1 tunniksi laimeaan rikkihapokeliuokseen, pestään ja kuivataan.
Puuvillavärjäys pannaan ½-1 tunniksi ¼°Bé väkevään klorikalkkiliuokseen. Tämän jälkeen virutetaan puhtaalla vedellä, hapotetaan muutama minuutti 0,2°Bé väkevällä suolahapolla, pestään ja kuivataan.
Jos värit pysyivät muuttumatta tai vaan hyvin vähän haljastuivat, ovat ne valkaisua kestäviä.

Karbonisoimisketävyys.
Valkeaan lankaan letitetty värjäys pannaan 4°Bé väkevään rikkihappoon, väännetään kuivaksi ja kuivataan 80°C. Lämpöä lisätään 5-100°C jossa lämmössä värjäys saa olla 1 tunnin. Sitten pestään. Värjäys jaetaan kahteen osaan. Toinen osa saa jäädä sellaisenaan yöksi, toinen pannaan sooda liuokseen ja pestään hyvästi. Jos väri jäi muuttumatta eikä tahrinut valkeaa lankaa, kestää se karbonisoimista.

Hankauskestävyys.
Värjäyksellä hangataan valkeaa kangasta. Väri on hyvä, ellei siitii mitään lähde.

Ei kommentteja :