16.6.20

"Punaisen" päivän vietto

Ilkka 174, 31.7.1929

Sisäministeri kieltänyt kaikki mielenosoitukset

Sisäministeri on maan poliisiviranomaisille lähettänyt seuraavan kiertokirjeen:

Epäjärjestyksen välttämiseksi ja kun kommunistien 1 päivänä tulevaa elokuuta kommunistisen internalionalen määräysten mukaan sodanvaaran vastustamisen nimellä toimeenpantaviksi suunnittelemat, mutta todellisuudessa laittomia tarkoitusperiä tarkoittavat mielenosoitukset ovat katsottavat luvattomiksi, on sisäasiainministeriö määrännyt, että mainitut mielenosoitukset ovat, tapahtuivatpa ne kulkueiden tai yleisten kokousten muodossa, kiellettävät ja mikäli niitä kuitenkin yritetään toimeenpanna poliisiviranomaisten toimesta estettävät.

Helsingin Työväen Paikallisjärjestö r.y.
niminen yhdistys on pyytänyt rahatoimikamarilta lupaa saada elokuun 1 päivänä toimeenpanna ulkoilmakokouksen Mäntymäellä. Lausunnossaan anomuksen johdosta poliisimestari asettui epäävälle kannalle. Rahatoimikamari päätti tiistai-iltana pitämässään kokouksessa myöskin evätä anomuksen, pitäen selvänä, että ulkoilmajuhla oli tarkoitettu liittää mielenosoituksiin punaisen päivän johdosta.

Prahassa toimitettu edelleen kotitarkastuksia, joissa on tavattu raskauttavaa aineistoa.
Prahasta ilmoitetaan, että poliisi on uudelleen toimittanut koti tarkastuksen kommunistipuolueen pääsihteeristössä ja on takavarikoinut suunnattoman määrän lentolehtisiä, jotka oli määrätty levitettäviksi ennen elokuun 1 päivää maaperän valmistamiseksi mielenosoituksia varten. Samoin takavarikoitiin 30,000 kpl. sanomalehteä, jossa ei ole päivämäärää, ja joka on tarkoitettu olemaan kielletyn kommunistipuolueen äänenkannattajana. Lisäksi on löydetty lukuisia vieraskielisiä kommunistilehtiä. Kommunistien propaganda näyttää olevan erikoisesti tähdätty armeijan keskuuteen. Myöskin muutamissa maaseutukaupungeissa on kommunistien keskuudessa toimitettu kotitarkastuksia, joissa on tavattu raskauttavaa aineistoa.

Ranskan hallitus kieltänyt jyrkästi kaikki mielenosoitukset.
Parisi, 30.9. (STT) Hallitus on jyrkästi kieltänyt mielenosoituskulkueet, ulkoilma- ja kansankokoukset yleisillä paikoilla elokuun 1 päivänä. Kaikki työvapauden rajoittamisyritykset tukahdutetaan voimakeinoin samoinkuin myös väkivaltaisuudet poliisia vastaan. Kaikki mielenosoituksiin osallistuvat ulkomaalaiset karkoitetaan maasta.

"Punaisen päivän" vietto Münchenissä kielletty.
München, 30.7. (STT) Poliisi on kieltänyt kommunistien mielenosoitukset elokuun 1 päivänä.

Ei kommentteja :