24.1.19

Vihannesten muotiväri.

Iltalehti 84, 9.4.1924

Tunnettuahan on, että sekä villit että sivistyneet kansat mielellään maalaavat itseään. Väri-ilo ei ole mikään vaarallinen ilmiö, päinvastoin on se viatonta ja vaaratonta, kunhan se vain pysyy viisauden rajoissa, mutta nyt sitä käytetään elintarpeissa ja silloin se menee liian pitkälle, jopa tulee hengenvaaralliseksikin.

Pari vuotta sitten käytettiin suolalihassa jotain väriainetta, kosia tämän tuli olla kauniin punaista. Se kiellettiin jonkun ajan kuluttua. Nyt on kasviksien vuoro.

Ihmiset ovat kyllästyneet siihen yksinkertaiseen väriin, jonka luonto on antimilleen määrännyt. Tahdotaan jotain erikoista sekä silmiä että makuaistia kiihoiltavia värejä, aivan kuin nykyajan maalarien väriorgiat. Ja tämän takia säilyketehtaissa parannetaan luontoa ja väritetään kasvikset, jotta ne saisivat muotivärin.

Tässä on kysymys ranskalaisista herneistä. - Ranskahan määrää niinhyvin naisten kuin nyt tässä tapauksessa vihannestenkin muodin. Näillä herneillä tulee olla kirkkaan vihreä väri, joka saadaan, kun väriin lisätään kuparia. Tutkimuksissa on käynyt selville, että tällä tavalla värjätyt herneet ovat sisältäneet aina 17,6 milligrammaa kuparia 100 grammaa vihanneksia kohti, joka suuressa määrin ylittää laissa sallitun 10 milligramman väriainemäärän.

Terveydenhoitolautakunta on Ruotsissa ilmoittanut yhden tällaisen tapauksen, jolloin vihreät herneet (harloot verts) ovat sisältäneet edellämainitun korkean prosentin. Ruotsalaiset tehtaat käyttävät myöskin väriaineita, mutta ainoastaan sallitun prosentin ja mieluummin alle sen. Tavallisesti on nimilapussa ilmoitettu, ovatko vihannekset värjättyjä. Ravintolayleisö etenkin pitää värjätystä tavarasta. Vaikka se tietää, että herneet ovat luonnottoman väriset, vaatii se kuitenkin, muodin takia, tuota kirkasta vihreätä väriä herneissä. Mihin kerran on tottunut, siitä on vaikea luopua, vaikka se joskus olisikin terveydelle vahingollista. Ainoa keino tässä suhteessa olisi se, että vaaditaan nimilapussa. mainittavaksi milloin ja missä määrin on käytetty väriainetta. Tällä tavalla ehkäistäisiin värjätyn tavaran nauttiminen, sillä onneksi löytyy vielä ihmisiä joille terveys on muotia kalliimpi.

Ei kommentteja :