24.4.18

Puuvillateollisuus.

Aamulehti 227, 3.10.1914

Työn lisäys Porin puuvillatehtaassa.

Porin puuvillateollisuusosakeyhtiön tehtaalla on muutamaa viikon aikana työskennelty entisestään puolta lyhempiä työviikkoja. Kun tehdas on nyttemmin saanut erään suuremman, tavaratilauksen, jonka valmistaminen kestää noin 2 kuukautta, sekä myöskin raakapuuvillaa ja uusia raakapuuvillalähetyksiä on Mäntyluodon kautta tulossa, aletaan tehtaalla maanantaista alkaen toistaiseksi tehdä säännöllisen pituisia työviikkoja, joten tehtaassa työskentelevän työväestön ansiot tulevat entiselleen. Porin puuvillatehtaalla ei ole alennettu työpalkkoja.

Raakapuuvillan saannissa on suuria vaikeuksia. Tehtaalle on tullut tähän asti noin 500 paalia puuvillaa Kristianian ja Geflen kautta. Kristianian kautta tuodun puuvillan rahti tulee noin 5 kertaa ja Geflen kautta noin 33 prosenttia kalliimmaksi kuin tavallisesti. Tästä huolimatta koettaa tehdas edelleenkin tuottaa raakapuuvillaa voidakseen töitä säännöllisesti jatkaa. Paraillaan onkin matkalla 200 paalia ja suuri määrä on lisäksi ostettu.

Värien saanti tuottaa vieläkin suurempia vaikeuksia. Ennen sotaa tuotiin värit Saksasta, jossa ne olivat halvimpia, mutta liikeyhteyden katkettua tuonti sieltä loppui. Englannista ei myöskään värejä voida saada, sillä sikäiläiset puuvillatehtaat tarvitsevat ne itse. On täytynyt tehdä väritilaukset Sveitsiin, vaikka värien sieltä tuonti on vaikeata, ne kun täytyy ensin lähettää Genuaan ja sieltä laivoilla puolueettomain maiden kautta.

(S. H.)

Ei kommentteja :