1.1.18

Värien vaikutus ruokahaluusi.

Iltalehti 59, 12.3.1921

[Sama juttu julkaistu Forssan Lehti 42, 3.6.1921 otsikolla "Värien vaikutus ruokahaluun."]

Meillä yleensä ei ole aavistustakaan siitä, miten tärkeä osa väreillä on syötäessä. Elintarvetehtailijat tämän kuitenkin tietävät ja ovat jo ammoisista ajoista asti käyttäneet hyväkseen tätä kokemusta antamalla ruuillemme ne värit, joista enimmin päämme. Lontoon terveydenhoidollisessa laitoksessa on äskettäin toimeenpantu tieteellisiä tutkimuksia, joiden avulla on tehty varsin merkittäviä huomioita väriaistin merkityksestä aterioitaessa.

Erittäinkin lapset mitä suurimmassa määrin pitävät vaaleanpunaisesta. Siten valmistettiin valmistettiin yllämainitussa laitoksessa kahta lajia vanukasta, jotka olivat aivan samanmakuiset, mutta eriväriset. Molemmat vanukkaat asetettiin lajpsijoukon valittavaksi ja silloin miltei kaikki lapset valitsivat vaaleanpunaisen. Kokeiltaessa täysi-ikäisten kanssa osoittautui, että säätyläiset mieluummin valitsivat suklaanvärisiä herkkuja, kun sitävastoin vähemmän sivistystä saaneet erityisesti suosivat keltaista väriä. Ruskea on nähtävästi erityisesti ruokahalua kiihoittava väri, sitä paljon käytetäänkin elintarveteollisuudessa. Englannin maalaisväestö on tehnyt sen huomion, että ruskeahkoja kananmunia kaupungeissa ostetaan halukkaammin kuin valkoisia, vaikkakaan ei ole mitään syytä erikoisemmin suosia ensinmainittuja, koska munankuoren väri ei vähimmässäkään määrässä vaikuta makuun ja laatuun.

Lontoolaisilla on jonkunlainen ennakkoluulo aivan valkoista maitoa kohtaan ja Lontoon suuret maitokaupat ovat äskettäin julaisseet ostajilleen selityksen, jossa todistetaan, että puhtaan maidon tulee olla valkoista.

Tee joutuu usein mitä erilaatuisimpien käsittelyjen alaiseksi, jotta sen väri tyydyttäisi yleisön vaatimuksia.

Leivänkin väri merkitsee hyvin paljon. Mitä valkoisempaa leipä on, sitä paremmaksi se arvioidaan ja sitä mieluummin sitä syödään. Mutta elintarveakatemia on jo aikoja sitten todistanut, että tärkein ravintoarvo on juuri niillä viljajyvien osilla, jotka leivälle antavat ruskean värin ja jotka valkoisesta leivästä on poistettu.

Hedelmienkin väri on omiaan lisäämään niiden nautittavaisuutta. Omenan punainen väri antaa sille herkullisen maun.

Samoin on juomien laita. Visky on alunperin ollut väritöntä juomaa, mutta väritön visky ei miellytä makua ja siksi juoma on värjättävä ennenkuin se päästetään markkinoille.

Ei kommentteja :