19.6.08

Suomen ilmaston kestää parhaiten Hangon punamulta (esite)Suomen ilmaston kestää parhaiten
Hangon punamulta
- Hyvin peittävää, helppoa sivellä, taloudellista -
Hangon väri O.Y.

[---]

Valmisteita:

PUNAMULTAA
Laatu E/1, rautaoksip. 32,8 % vastaa tavallista englantil. punamultaa
»H/1, » 33,6 % » » » tummempi
»Extra, » 39,4 % vastaa Falu punamultaa.

ITALIANPUNAISTA
Italianpunainen tavallinen laatu, ulkomaalausta varten. Italianpunainen N:o 520. F. öljymaalausta varten.

KELTAMULTAA
Hangon Keltamulta N:o 14, vastaa ranskalaista 6 kirjaimen.
Taattu kuivamisominaisuus.

RAUTAMÖNJÄÄ
Hangon Rautamönjä, taattu laatu, korkea rautaoksidipitoisuus.

UUTUUS!

VALMIIT VÄRIT
Hangon Punaväri, valmiiksi laitettu, taattu valonkestävyys.
Hangon Keltaväri, valmiiksi laitettu, kestävä, kaunis.

TOIMITUS

Punamulta, Italianpunainen tavall. laatu ja keltamulta toimitetaan hyvissä kostumista ehkäisevissä voimapaperisäkeissä à 25 ja 50 kg. netto.
Italianpunainen N:o 520 F. à 100 kg. netto, Keltamulta à 75 kg netto astioissa.
Rautamönjä 150 kg. netto astioissa. Valmiit värit toimitetaan pelti­kanistereissa ilmatiiviisti suljettuna 5 ja 10 kg. pakkauksissa.
Kaikki värituotteemme taataan ulkoilmaa ja valoa kestäviksi.

[---]

PRIIMA KOTIMAINEN PUNAMULTA

KÄYTTÖOHJE

10 kg:lle punamultaa lasketaan keskimäärin 2 1/2 kg. viheriää vihtrilliä (rauta­vihtrilliä), 2 1/2-3 kg. hienoksi jauhettuja ruisjauhoja ja 50 à 60 l. vettä. Siinä tapauksessa, että halutaan tummempaa väriä, lisätään jonkin verran enemmän vihtrilliä.

Ensiksi liuotetaan vihtrilli kiehuvaan veteen, jonka jälkeen sekoitetaan ruisjauhot ja keitetään seosta vähintäin 20 minuuttia. Tämän jälkeen lisätään ahkerasti sekoittaen punamulta ja annetaan vielä kiehua vähintään 20 minuuttia, jonka jälkeen väri on valmis maalaukseen.

Jos väri näyttäytyisi liian paksuksi, lisätään suolavettä tarpeen mukaan. Betonirakennusten maalausta varten ehdotamme punamultaamme Extra, joka useampien vuosien kokemusten perusteella on näyttäytynyt erittäin sopi­vaksi ja kestäväksi.

Punamaali betonirakennuksia varten valmistetaan yllämainitun ohjeen mukaan, mutta käyttämällä ainoastaan 50 I. vettä ja lisäämällä 3-5 kg. maaliöljyä (ver­nissaa).
Maaliöljy lisätään keitettäessä jo kiehutettuun ruisjauholiisteriin ja keitetään uudel­leen noin 15 minuuttia, jonka jälkeen punamulta ahkerasti sekoittaen lisätään. Tämän jälkeen keitetään värisekoitusta vielä 20 minuuttia, jonka jälkeen puna-maali on maalaukseen valmis.

Tämä värisekoitus on erittäin sopiva myöskin höylätyn puutavaran maalaukseen.

TODISTUKSIA

VALTIONRAUTATIET
VARASTO-OSASTON JOHTAJA
Helsinki
maaliskuun 14 p:nä 1938
N:o K. 244/495.
Täten todistamme, että valtionrautatiet ovat vuodesta 1933 alkaen käyttäneet yksinomaan kotimaista Hangon Väri 0/Y:n valmistamaa punamultaa.
Gideon Ahlgren.


VANKEINHOITOVIRASTO
Helsingissä.

Pyynnöstä saan todistaa, että vankilat ovat vuosina 1934, 1935, 1937 ja kuluvana vuonna käyttäneet yksinomaan Hangon Väri O/Y:n valmistamaa punamultaa, ja että tämä valmiste on täysin vastannut aikaisemmin käytettyjä ulkolaisia punamuItalaatuja.
Helsingissä, vankeinhoitovirastossa, maaliskuun 16 päivänä 1938.

Harald Lindeberg.
Taloustarkastaja.


[---]
Allekirjoittanut on kahden viime vuoden aikana ollut tilaisuudessa seuraamaan rautaoksidivärien valmistusta Suomen Punamulta O/Y:n ja siihen yhdistetyn Hangon Väri O/Y:n tehtaassa Hangossa ja on myöskin tänä aikana tarkastanut tehtaan värivalmisteiden laatua. Uudistetut vertailevat tutkimukset, jolloin vertauskohtina on käytetty parhaita ulkomaisia tuotteita, ei ainoastaan mitä tulee värin kemialliseen kokoomukseen (erittäinkin värisävyn määräävään rautaoksidi­pitoisuuteen), vaan myös jauhamisasteeseen (hienousasteeseen), peittämiskykyyn, valon ja ulkoilman vaikutuksien vastustuskykyyn nähden, ovat osoittaneet, että Hangon kaikki tuotteet eivät ainoastaan ole verrattavissa parhaimpiin ulkomai­siin tuontiväreihin, vaan useimmissa tapauksissa ovat parempia kuin ne.

Kaikki Hangon punamultavärit ovat täysin homogenisia sekä korkeassa lämpö­tilassa poltettuja, joka antaa täydellisen takuun tuotteiden kestävyydestä niiden joutuessa käytännössä ilman ja valon vaikutukselle alttiiksi.

Sitävastoin ovat useimmat ulkomaiset värit sekoituksia, joissa tavalliset värin laadulle merkityksettömät sekoitusaineet (kuten kipsi, raskassälpä y.m.) ovat pääaineosia. Nämä sekoitusvärit ovat yleensä osoittautuneet äärimmäisen valon aroiksi.

Ylläolevan perusteella voin sentähden mitä parhaiten suositella Hangon Väri O/Y:n punamultaa.

Helsingissä, 15 maaliskuuta 1938.
Johan Sevón
tohtori-insinööri
Tullilaitoksen kemiallinen laboratorio.


Helsinki, maaliskuun 13 p:nä 1939.
HANGON VÄRI OY.
Hanko.

Pyynnöstä todistamme, että olemme myyneet suoraan kuluttajille ja välittäneet jälleenmyyjille toiminimenne valmistaman punamultaa. Kotimaista alkuperää olevana on väri osoittautunut käyttökelpoiseksi, joten haluamme sitä omasta puolestamme mielihyvin suositella.

Kunnioittaen
SUOMEN VÄRI- ja VERNISSATEHDAS OSAKEYHTIÖHangon Väri OY:n puna- ja keltamulta. on kotimaassa palkittu kaikissa Ensi palkinnolla.
TILGMANNIN OFFSETPAINO
Helsinki 1939

Ei kommentteja :