24.6.08

Kansakoulu-asioita. Kotiteollisuudesta.

Keski-Suomi 10, 9.3.1872

(Ruotsissa toimitetusta sanomalehdestä Wäktarcu)

[osa artikkelista]

Pienessä, joku aika sitte ilmestyneessä kirjassa, ote k. maanwiljelyakatemian aikakauskirjasta 1871, tawataan esitelmä niistä toiminnoista, joihin Stockholmin läänin talousseura on ryhtynyt saadakseen kotiteollisuutta läänin kansakouluissa edistymään. Seura lausuu:[...]

[Juttu sisältää paljon isänmaallista paatosta (Eläwäksi tiedoksi tehtäköön, että kaikki olemme kutsutut rehellisesti tekemään työtä kalliin, rakastetun Isänmaamme edestä!) ja lopussa on lueteltu erikseen, mitä käsitöitä pojille ja tytöille soveltuu.]


Käsitöitä tytöille.

Koota koiranputkia, kelta sauramoita, piiskuja, kanerwia, sisempää kuorta koiwusta, poppelista, haawasta (keltaisia kotiwärjäyksiä warten).

Reseda, wiljellään nahkain wärjäyksiä warten; syötäwiä sieniä, niiden säilyttäminen ja suolaaminen, orawan nahkoja kauluksiksi, muffiksi ja pieniksi turkiksi, höyheniä ja niiden wlkaiseminen sekä wärjääminen plyyniksi ja muiksi koristeiksi. Paperia, paffia, papier-maché, tuosia, laatikoita, kirjekuoria, portföljiä, ompelurasioita, leikkikaluja.

Jouhia ja hiuksia. Kankaita, sormuksia, ketjuja ja wärjäämistä (taalaalaisten opetettawa).

Sopiwia pojille ja tytöille.

Hamppu. Pellawa. Willa. Nuotan kutomatyötä, mattoja, waatteiden walmistamista, lakkia, neuloma-, wirkkuu- ja nyplyytyötä. Kehruutyötä ja wärjäystä.
Kittiä lasin, posliinin ja puun yhdistämistä warten.

Ei kommentteja :