19.3.19

Neuvoja pesemisessä.

Emäntälehti 12, 1915

Vaaleanpunainen ja vihreä väri pysyy pestessä, knn huuhdeveteen pannaan hiukan etikkaa.

Samaa ainetta panemalla viimeiseen huuhdeveteen saadaan pesussa vaalistunut heleänpunainen väri entiselleen.

Sooda säilyttää punasinervän, purppuran ja lyijynharmaan värin.

Puhdas potaska palauttaa ja parantaa värin mustassa villavaatteessa.

Jos väri on mennyt tahrapilkun poistamisesta, niin se useimmassa tapauksessa tulee ammoniakilla autetuksi.

Lipeäaineen vaikutuksesta mennyt väri saadaan tavallisesti takaisin etikalla.

Arkavärisiä vaatteita voidaan pestä perunavedessä, joka valmistetaan raaoista, kuorituista perunoista murentamalla ne ja sekoittamalla kylmään veteen ja sitten siivilöimällä kankaan läpi. Tätä pesuvettä suositetaan erittäinkin monivärisille vaatteille ja kirjaville koruompeluille.

Arkavärisiä pumpulikankaita, samoinkuin silkkiä ja atlastakin pestään myös näin: murennetaan raa'altaan kuorittuja perunoita ja puserretaan ne vaatteen läpi; hiukan silkkisaippuaa keitetään perunamehuun. Kun seos on haaleata, pestään vaate siinä, huuhdotaan sitten ja silitetään puolikuivana kuumalla raudalla.

Arkavärisiä pumpulikankaita pestessä saattaa menetellä näinkin: otetaan joko Perfekt- tai Sunligt saippuaa tai jotakin muuta hienompaa saippuaa, joka hienonnettuna keitetään vedessä, kunnes se sulaa. Tämä liuos tehdään hyvin väkevä ja pannaan hiukan sitä lämpimään pesuveteen. Kun pesun tulee tapahtua mahdollisimman pian, täytyy olla saatavilla useita astioita pesuja huuhdevesineen. Pestävä vaate pannaan ensin kylmään veteen, hierotaan käsin tahrat, ja ellei ole väänninkonetta, niin puserrellaan vaate käsien välissä, vääntää ei saa milloinkaan. Sitten pestään vaate kahdessa haaleassa saippuavedessä, joihin on sekoitettu hiukan suolaa, joka estää viirien sekaantumasta toisiinsa, ja huuhdotaan sitten vaate useita kertoja kylmässä vedessä. Toiseen huuhdeveteen voi panna hiukan etikkaa, viimeisen täytyy olla paljasta vettä. Siimeksessä vaate sitten kuivataan.

H. R. A.

Ei kommentteja :