2.3.19

Kysymyksiä ja vastauksia. 802. Lammasnahan värjääminen. 803. Huonekalujen petsaus.

Kotiliesi 5, 1926

802. Lammasnahan värjääminen.
— Millä värillä voisi saada valkeasta lammasnahkalakista ja kauluksesta esim. vaalean siniharmaan? Tietoa haluava.
Vastaus. Väriaineena käytetään tavallista kirjoitusmustetta sopivasti vedellä laimennettuna. Sekoituksen tulee seistä jonkun aikaa, jotta musteen sininen väri vetäytyy harmahtavaksi. Ennen värjäystä puhdistetaan nahka huolellisesti ja nurja puoli voidellaan vaseliinilla, jotta nahka ei kovettuisi. Karvojen ollessa vielä puhdistuksen jäljeltä kosteita upotetaan nahka karvoja myöten väriin ja katsotaan, että väri näyttää tasaiselta.
Nahka jätetään kuivumaan pariksi päiväksi. Sitten pestään vedellä ja saippualla liika muste pois, jolloin nahka jää kauniin harmaaksi. Vaseliini puhdistetaan pois jauhoilla.
A.-L. R.

803. Huonekalujen petsaus.
— Koivuiset huonekalut on alkupcräisesti petsattu sammalvihreiksi ja vahattu. Nyt ne ovat haalistuneet ja tulleet täplikkäiksi. Mitenkä niitten värin saisi korjatuksi? Tietoa haluava.
Vastaus. Petsauksen voi hyvin uudestaan toimittaa. Vanha vaha ja väri on vain ensin poistettava, jotta uusi petsi tarttuisi ja tulisi tasaista. Suosittelemme tum- manruskeata väriä, koska ruskea on luonnollisin värjätyn puun väri ja tumma parhaiten peittää entisen värin. Harmaa ja vihreä muuttuvat sitä paitsi valon vaikutuksesta pian. H.-L. K.

Ei kommentteja :