17.3.19

Kasvatusopillista kirjallisuutta. V. M. J. Viljanen: Värien sommittelu.

Aamulehti 32, 9.2.1912

V. M. J. Viljanen: Värien sommittelu.
Käsiteollisuus, kirjasto n:o 7. Kustantaja Kansanvalistusseura. Siv. 24 +5 liitettä. Hinta —:75. On ilahuttava ilmiö, että jo usella seuduilla maatamme lamaantumaan päässyttä käsiteollisuutta on taas ruvettu harrastamaan, ja vieläpä verrattain monipuolista. Ja epäilemättä oikeaan on osattu toimittamalla kotiteollisuuden harrastajille halpahintaista neuvokirjallisuutta. Se tosin on vasta alussaan, mutta sila tervetulleempi on jokainen sen uusi numero. Viimeisimmäksi on ilmestynyt insinööri Viljasen laatima lyhyt, helppotajuinen esitys värien sommittelemisesta.

Sopivien värien valitseminen ja niiden soinnuttaminen ei ole niinkään helppo tehtävä kuin tottumaton mahdollisesti sen luulee. Veistossa, kudoksissa, ompeluksissa y. m. pääsee sangen usein valtaan jos jonkinlaiset toistensa kanssa tai muuten aivan sopimattomat värit, jotka häiritsevät silmää ja tylsyttävät kauneusaistiamme. Näkee usein verrattain tai hyvinkin onnistuneita tuotteita, jotka ovat kerrassaan pilatut sopimattomilla väreillä tai värisommitteluilla. Eikä suinkaan kehitystä pitäisi siihen suuntaan päästää kulkemaan. Senvuoksi onkin aivan paikallaan, eitä ne, jotka värien kanssa tulevat tekemisiin, myös tarkoin tuntevat niidenkin kesken vallitsevat lait. — Kirjanen on laadittu kohtalaisen suppeaan ja tällaisen sarjan julkaisuksi sopivaan muotoon. Esitystapa on lyhyttä ja selvää, niin ellen luule sitä lukiessa tottumattomimmallekaan jäävän hämäriä kohtia. Suosittelen sitä senvuoksi jokaisen käytettäväksi, joka vähänkin harrastaa töissään värien mielivaltaisuuksien rajoittamista.

Kirjaseen liittyy vielä kolme väritaulua ja kaksi varikuviota. Kielellisesti on tekijä noudattanut sanojen hyvin johdonmukaisuutta muualla paitsi tauluihin on päässyt pujahtamaan "punanen, "keltanen" j. n. e., vaikkakin samoissa tauluissa kyllä taas kirjotetaan "sekoituksia". Tämä tietenkään ei kirjasen ansioita vähennä.

A.S—o.

Ei kommentteja :