28.9.14

Ruokasuolan ja glaubersuolan käytöstä värjäyksessä.

Kutoma- ja paperiteollisuus 10, 1909

Saostaja aineena käytetään, kuten tunnettua on, värihauteissa joko ruokasuolaa tai glaubersuolaa. Ne ovat ne tavallisimmat "ajaja-aineet", jotka ahdistavat värin liemestä värjättävään kudossyyhyn. Muitakin sellaisia löytyy kuten fosforihappoinen natriumi y. m. mutta ensinnä mainitut ovat tavallisimmat ja huokeimmat. Niiden käyttöön nähden on kuitenkin melkoinen ero. Sillä ruokasuolaa ja glaubersuola vaikuttavat aivan eri tavalla sikäli kuin eri luontainen  värihaude on kysymyksessä.

Niinpä puuvillaa n. s. substantivisesti värjäävien ja rikkivärien hauteessa on aivan saman tekevä käytetäänkö saostajaaineena joko ruokasuolaa tai glaubersuolaa. Vieläpä on edellinen halpuutensa tähden jälkimmäistä edullisempikin, esim. meillä Suomessa. Yleensä vastaa sama määrä keittosuolaa yhtäsuuria määrää glaubersuolaa, jos tämä on n. s. kalsineerattua, se on, vedetöntä glaubersuolaa. Mutta jos tämä on kiteistä on sitä käytettävä noin 2,2 kertaa enemmän.

Jos värilaitteet ovat kuparista on glaubersuolaa joka tapauksessa käytettävä. Keittosuola liuottaa näet helposti kuparia ja vie sen värjäykseen. Värit käyvät paljoa tummennetuimmiksi kuin muuten.

Kun sitävastoin happamien värien käyttö on kysymyksessä, ei glaubersuolan asemasta voi keittosuolaa käyttää. Eikä koskaan silloin kuin rikkihappoa on hauteessa. Glaubersuolalla on näet happamien värien hauteessa kahtalainen tarkoitus. Se muodostaa rikkihapon kanssa happaman glaubersuolan, joka vaikuttaa villaan vähemmän happamasti kuin rikkihappo. Mutta vaikuttaa samalla ajaja-aineena väriin. Ruokasuolasta rikkihapon kanssa taasen saisimme suolahappoa hauteeseen ja sitä harvat värit yleensä sietävät. Happamat hauteet tulevat vaan villaa värjättäessä kysymykseen ja siksipä käytetään glaubersuolan ja rikkihapon asemasta n. s. viinikivipreparaattia. Sen valmistaminen itse värihauteessa tulee kuitenkin halvemmaksi kuin sen ostaminen. Sillä kyseessä oleva aine ei ole muuta kuin hapanta glaubersuolaa. Siis säännöksi keittosuolan ja glaubersuolan käyttöön nähden värihauteessa jää, että keittosuolaa on silloin käytettävä kuin hauteet ovat joko tehottomia tai lipeäisiä, mutta glaubersuolaa kuin ne ovat happamia ja eritoten silloin kuin käytetään rikkihappoa.

Ei kommentteja :