12.10.08

1938 kevät ja kesä (Kestilän pukimon esite)

1938 kevät ja kesä

MUOTIKATSAUS
Valtavasti suurin osa tämän kevät- ja kesäkauden takeista on vartalonmukaisia ja kokopitkiä. Edellisenä keväänä oli kokeilumielessä hyväksytty mallistoihin kellohelmaisia takkeja. Koska niitä tänäkin keväänä kysytään, on myös KESTILÄN mallistossa muutamia tämän suunnan edustajia.

Toisena tulokkaana, jolla kuitenkin tuntuu jo alusta alkaen olevan suuremmat mahdollisuudet naisten suosion saavuttamiseen, esiintyy kaulukseton takkityyppi. Tämä onkin kevätkauden mallistoille leimaa-antavia piirre.

Pitkien takkien ohella on valittavissa lyhyitä, 3/4 tai 7/8 takkeja, jotka yleensä ovat väljiä. — Hameelliset yhdistelmät ovat tältä kaudelta melko tarkoin kadonneet, Kävelypuvuissa havaitsemme jatkuvasti suosiota saavuttavan smokkimallin ohella sekä mielikuvitusmallisia että urheiluhenkisiä, herrojen takkimallia muistuttavia, tampilla tai vyölläkin varustettuja kävelypukuja.

[---]

MUOTI MÄÄRÄÄ

Mallistoa tarkastellessa kiintyy huomio kauluksettomien takkien runsauteen. Kauluksen korvaa värikäs kaulaliina, jollaisen saa haluttaessa myös takin mukana ja joka on valittu takin väriin sopivaksi.

Olkapoimut ovat muuttaneet muotoaan. Entinen runsas poimutus korvataan pienin sisäänotoin, jolloin olkapäille muodostuu pieni kohoke. Hihan alapuoli on yleensä suora ja rannepoimut ovat melko tarkoin kadonneet.

Varsinaisesta koristelusta on ensinnäkin mainittava palkovekki-ja tikkauskoristelu. Viimemainittu on mitä moninaisimmin muodoin käytetty kaulusten, kauluskäänteitten, selän ja taskujen somisteena.

Taskuja on tämän kauden takeissa runsaasti, eräissä malleissa jopa neljäkin kappaletta. Osa näistä saattaa olla valetaskuja, jolloin ne ovat saaneet kullekin mallille ominaisen tyylittelyn.

[---]

Napit ovat koristeellisia ja suuria. Niitten käyttö on runsasta varsinkin kauluksettomissa takaisia, joissa napitus on aivan keskellä. Myöskin on huomattava muodin suosimat kangaspäällysteiset napit, jotka valmistetaan samasta kankaasta kuin takkikin.

Vyön käyttö on runsasta. Kangasvyön ohella esiintyy myös nahkavöitä. Värikkäitä, eläin- ja kukka-aiheisia vyön kiinnittimiä tulee käytäntöön.


VÄRIT

Kellertävät vivahteet beigestä ruskeaan saakka ovat etutilalla. Näitten rinnalla sininen tulee kilpailemaan niitten suosiosta, joille tämä väri soveltuu. Tämän kevään muotisininen on huomattavasti takavuosina muodissa ollutta sinistä vaaleampi. Musta esiintyy jälleen arvokkaana haluavien naisten mielivärinä.

[---]

KANKAAT

Velourit ja velourintapaiset kankaat ovat välitakeissa suosituimmat. Useimmiten ne ovat yksivärisiä ja kuviottomia.

Kesätakeissa sensijaan ohuet kampalankakankaat tweedien ja mielikuvituskankaitten ohella saavat ensisijan. Mielikuvituskankaista suurin osa on kirjavia.


MIELIKUVITUSRIKKAUS

on leimaa-antava tämän kauden takki-malleissa. Taskujen ja vyön runsaampi käyttö, tikkauskoristelujen monipuolinen esiintyminen sekä kauluksettomien takki-mallien tuoma erikoislisä antavat erittäin suuret mahdollisuudet valita kunkin yksilöllistä makua tyydyttävän takin. Ja KESTILÄN mallisto on mitä edustavin, sillä sitä luotaessa on muotisuunta tarkoin huomioitu ja "tarkistettu" lukuisten, johtajamme ja mallienpiirtäjämme suorittamien ulkomaanmatkojen avulla.

KESTILÄN PUKIMO OY

TURKU . HELSINKI . VIIPURI . TAMPERE . PORI

Ei kommentteja :