Hushållningsjournal, marraskuu-joulukuu 1807
Amarantfärgen liknar purpur och sättet att färga saffian med färnbock kom till av en händelse. Bomullsgodset kokas rent i vatten och betas sedan med svensk och romersk alun, blyvitt, alikantisk soda och fernbock. Efter kokningen vrider man varsamt och torkar. Vändes ofta under torkningen.
Färgning med krapp.
Holländsk krapp tillsätts till vatten och ljummas. Öka värmen, dock inte till kokning. Efter ett par timmar lägges godset på ett vitt halster och sköljes sedan i rinnande vatten. Man har nu en vacker röd färg.
Färgning i fernbocksspad.
Raspad fernbock lägges i en läratpåse och sänks i vatten. Spadet kokas och godset lägges på botten av kitteln. Sköljes och vrides tills vattnet är klart.
Färgen är beständig och lika vacker, som den som färgats med koschenill.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti