3.10.20

Värien kuvaanollinen merkitys.

Kunnallislehti Satakuntalainen 16, 26.4.1924

Sateenkaaren seitsemällä värillä, jotka ovat pohjaväreinä kaikille muille väreille ja värivivahduksille ja yhtymille, sanotaan olevan seuraavanlaiset merkitykset:

Punainen on maisen lemmen väri samalla kun se symholiseeraa verta ja intohimoja, mutta myöskin kuninkuutta ja loistoa. Punainen ja musta yhdessä ovat kiirastulen värejä.

Punakeltainen merkitsee elämäniloa, elämänvoimaa ja symboliseeraa myöskin aviollista uskollisuutta.

Kulta on auringon väri, selvän ajatuskyvyn, lahjakkuuden ja nerokkuuden väri.

Vihriä on luonnon väri, metsän, kasvullisuuden, kevään ja toivon, eritoten kuolemattomuustoivon väri. Myöskin on viheriä voiton väri, voitto kun aina kuvataan laakerin ja palmuin.

Sininen ja indigosini merkitsee ajatuksen syvyyttä, lujaa luonnetta, korkeisiin päämaaleihin ja aatteisiin tähtäämistä ja syventymistä henkiseen iäisyyteen.

Sinipunerva eli gredeliini symboliseeraa ihmisrakkautta ja ainaista totuuteen pyrkimistä. Mutta se merkitsee myöskin kärsimyksiä, ja sitä väriä ovat usein marttyyrit käyttäneet.

Mustaa ja valkoista, jotka oikeastaan eivät ole mitään värejä, vaan ainoastaan merkitsevät pimeyttä ja valoa, pidetään kuitenkin symbooleina, valkoista puhtauden ja ilon, mustaa pimeyden, surun, ilkeyden, ikuisen yön ja kuoleman symboolina.

Ei kommentteja :