11.10.20

Maalaus-aineet.

 Maalarilehti 0, 1917

 Kirj. V. Vesterlund.
 
 Jatkuvassa kirjoitussarjassa teemme lyhyen katsauksen maalarin enin tarvitsemiin työaineihin.
 
Värit.

Värien yleinen jaottelu.


Väri käsite:
Värillä ymmärrämme sitä määrää valonsäteitä, mikä imeytyy tai heijastuu pinnalle, tehden sen silmää kiihoittavaksi. Värillä me suomenkieliset maalarit käytännöllisessä kielessä tarkoitamme kahta aivan eri asiaa, värin vivahdusta ja itse väriä, väriainetta. Väreissä huomaamme suuren määrän erilaisia laatuja, ominaisuuksia ja luonteita. Useita värejä antaa luonto meille melkein valmiina, kuten keltamullan, keltamaan viheriän mullan, liidun, umbran ja kasseliruskean. Nämät eivät enimmäkseen kuitenkaan sinänsä kelpaa käytettäväksi. Niitä täytyy vielä valmistaa, huuhtoa ja erottaa vieraista aineista erilleen. Verrattain suuri määrä maalarin värejä on valmistettu keinotekoisesti. Alkuaineita maalivärien valmistukseen on maassa suunnattomat määrät.


Orgaaniset ja epäorgaaniset värit:
Orgaanisia värejä ovat ne, joita saadaan eläin- ja kasvikunnasta. Eläinkunnasta saadut värit ovat: purppura, seepia, kochenilli, karmiini, muumio y. m. Kasvivärejä ovat: indigo, krappipuna, kummikutta, noki, kasselinruskea j. n. e. Epäorgaaniset värit ovat kaikki erilaisista metalleista ja maasta valmistettuja. Myös kaikki tervavärit ovat epäorgaanisia.


Maavärit:
Maaväreillä ymmärrämme niitä värejä, joita saamme maasta valmiina ja kaikkia niitä, joiden aineosat ovat maaluontoisia, kuten kalkki, kipsi, liitu j. n. e. Metallivärejä ovat kaikki ne keinotekoiset värit, joiden pääaineena on jokin metalli. Seuraavat ovat metallivärejä:


Antimoonivärit: antimooni valkonen, antimoonisininen ja antimoonipunanen (antimoonisinooperi).
Arseniikkivärejä: keisarinviheriä, realkaari, "rauschkeltanen"

Paryumivärejä ovat: Paryyttivalkonen (keinotekoinen painosälpä) lithopooni, luonnollinen painosälpä, paryyttikeltanen, keltanen ultramariini.

Lyijyvärejä: lyijyvalkonen, lyijykeltanen, lyijykiilloke, lyijymönjä, lyijyharmaa, neapelinkeltanen, neapelinpunanen, kromikeltanen, kromipunanen, kromioranssi.

Kromivärejä ovat: kromikeltanen, kromioranssi, kromipunanen, kromioksiidiviheriä, kromiviheriä, paryumikeltanen, shontiankeltanen ja siderinkeltanen.

Rautavärejä: rautamönjä, englanninpunanen, italianpunanen, venetsianpunanen, berliininpunanen, pääkallo, kaputmortum, morellisuola, pompeipunanen, ruskeanpunanen, okkeri, satiinikeltanen, kultakeltanen terra sienna, marspunanen, marskeltanen, lattiaokkeri, ruutuokkeri, umbra, siderinkeltanen, pariisinsininen, antverpeninsininen, milorisininen.

Koopolttivärejä ovat: koopolttisininen, koopolttiruskea, koopolttiviheriä, koopolttiruusuväri, koopolttikeltanen, koopolttiultramarini, koopolttivioletti, koopolttipunanen.

Kuparivärejä: keisarinviheriä, vuorisininen, y. m.

Mangaanivärejä ovat: mangaaniruskea, mangaanisininen ja -viheriä, mangaanimusta ja -violetti.

Elohopeavärejä: sinooperi, jodinpunanen.

Sinkkivärejä: sinkkivalkonen, sinkkikeltanen, sinkkiharmaa, sinkkiviheriä, lithopooni.

Tinavärejä: tinavalkonen ja violetti.

Calciumivärejä: kalkki, liitu, kipsi.

Nikkelivärejä: nikkelikeltanen.

Uraanivärejä: uraanikeltanen.

Volfraamivärejä: volfraamisininen, -keltanen ja -valkonen.

Vismuuttivärejä: vismuuttivalkonen.

Jatk.

Ei kommentteja :