8.11.19

Tulenkestävillä väreillä tehtyjä kokeiluja.

Vakuutussanomia 10, 1915

N. s. tulenkestäviä värejä esiintyy kaupassa erilaisia, ja viivyttävät ja vaikeuttavat ne puuaineen syttymistä ja palamista. Tämmöisiin väreihin voidaan käyttää esim. punamultaa tai kalkkia, johon sekotetaan vesilasia, kromia, kuparivihtrilliä j. n. e.

"Ruotsalainen tuliväri" nimistä väriaineesta, jolla on tehty kokeita, kertoo Gjallarhornet:

Neljä koirankopin kokoista pienoispuutaloa oli rakennettu Johanneksen paloaseman pihalle Tukholmassa; yksi niistä oli maalaamattomasta puusta, toinen oli maalattu punasella värillä, kolmas oli kahteen kertaan, neljäs kolmeen kertaan maalattu tulivärillä.

Yhtä paljon puita pantiin kunkin rakennuksen alle, valettiin fotogenilla ja sytytettiin. Minuutin kuluttua oli maalaamaton talo täydessä liekissä ja toisen minuutin kuluttua oli se läpeensä palanut. Punaiseksi maalattu vastusti tulen syttymistä muutamaa minuuttia kauvemmin, mutta tuhoutui ennen pitkää kokonaan. Tuliväri osoittautui kuitenkin sangen vastustuskykyiseksi. Kun koe 22 minuutin kuluttua katkaistiin ja valkea sammutettiin olivat kummatkin majat yhä vielä pystyssä vaikka tuli toisin paikoin oli polttanut seinät puhki. Väri oli suojannut puuta niin hyvin, että tuli ainoastaan liitteistä, raoista ja oksien kohdalta oli tunkeutunut läpi.

Tuliväriä voinee senvuoksi oikein käytettynä suositella muuten niin tulenvaaraallisten ullakkojen puuosien maalaamiseen. Hinta on tosin kalliimpi kuin öljyvärin, mutta sen korvannevat hyvin värin tulta vastaan suojaavat ominaisuudet.

Ei kommentteja :